Kanadski general progovorio o Medačkom džepu i tvrdi: 'Hrvati su nas napali i skrivali dokaze o pobijenim Srbima u selu'

Bivši zapovjednik kanadske vojske i sadašnji načelnik stožera obrane kao mladi vojnik bio je u Lici. I iznosi teške optužbe

Prije 30 godina izvedena je Operacija Medački džep. Izvele su je hrvatske vojno-redarstvene snage protiv paravojnih postrojbi Republike Srpske Krajine. Operaciju je obilježila i kanadska vojska čiji su vojnici UNPROFOR-a također bili na terenu. U glavnom gradu Kanade, Ottawi, tim je povodom ovih dana održana ceremonija posvećena događajima u Lici.

Ceremonija u Ottawi bila je skromna, a na njoj nije bilo predstavnika kanadske vlade. Jedan od predstavnika kanadske vojske u Lici bio je i general Wayne Eyre, bivši zapovjednik kanadske vojske i sadašnji načelnik stožera obrane. Po prvi puta je za CBC govorio o stvarima kojima je, tvrdi, kao mladi vojnik svjedočio na ličkom bojištu.

Po verziji koju je ispričao, kanadske su trupe ušle u selo Lički Čitluk koje je sravnjeno sa zemljom i gdje je otkriveno 16 unakaženih leševa civila. “Bilo je nadrealno, pretpostavljam da je to najbolji izraz”, rekao je Eyre.

Iskustvo u Medaku mu je ostavilo dubok trag

Navodi kako su mu prizori smrti i razaranja, kao mladom kapetanu koji je tek započeo svoju karijeru, ostavili dubok trag. “Bio sam previše zauzet da bih bio ljut. Bio sam previše zabrinut zbog svega što se događalo”, rekao je.

Pod hrvatskom topničkom vatrom, tvrdi, kanadske su trupe pokušavale izgraditi utvrđeni položaj na teritoriju koji su zauzeli Srbi pokušavajući osnovati odcijepljenu republiku. Kanadske i francuske snage UN-a uzvratile su vatru.

Hrvatski zapovjednik, brigadni general Rahim Ademi, pristao je na prekid vatre i obećao da će se povući nakon što, tvrdi general Eyre, “njegove trupe nisu bile u stanju istjerati mirovne snage”.

‘Smrad koji sam osjetio pamtio sam godinama’

“Sljedeći dan, 16. rujna 1993., bio je oblačan i siv kada su kanadske trupe, uključujući mene, krenule u provođenje prekida vatre. Približili smo se hrvatskoj blokadi i mogli smo čuti pucnjavu, vidjeli smo i vatru kako gori. Javili smo zapovjedništvu kako vjerujemo da je u tijeku etničko čišćenje”, tvrdi Eyre.

Na improviziranoj tiskovnoj konferenciji, kanadski zapovjednik Jim Calvin optužio je hrvatske snage da nešto skrivaju. “Kažem vam, svaka zgrada u tom selu je gorjela. Na tlu su bile razbacane stotine pari kirurških rukavica koje su korištene dok su se hrvatski vojnici rješavali tragova mrtvih tijela”, rekao je Eyre.

Kanađani su stigli, a uz cestu je njihov dolazak promatralo oko 70 hrvatskih vojnika. “Smijali su nam se”, kazao je Eyre. “Tijekom sljedećih nekoliko sati otkrili smo niz tijela. Smrad koji sam osjetio tamo ostao je sa mnom godinama. Svaki put kad bih osjetio miris logorske vatre, odmah bi se vratio u te trenutke”, ispričao je.

Zločini nadmašili ono što je vidio u Afganistanu

“U selu i okolici nije pronađen nijedan živ srpski stanovnik. Mi, Kanađani, zabilježili smo dokaze koji su kasnije predani Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju”, dodao je.

Eyre kaže da hrvatski vojnici, s kojima je razgovarao tijekom godina, imaju različitu verziju priče te su se, kako kaže, složili da se ne slažu. “Kako sam se ja pomirio sa svime? Bilo je tu puno razmišljanja. Još uvijek sam u procesu, pokušavam se pomiriti s tim”, rekao je Eyre.

Dodaje kako je njegovo iskustvo u Medačkom džepu duboko oblikovalo njega, ali i mnoge njegove kolege vojnike. “Zločini kojima smo svjedočili nadmašili su ono što smo vidjeli tijekom bivanja u Afganistanu”, optužio je.

‘Vidjeli smo kako susjedi ubijaju susjede’

“Urezano je u moje postojanje. Lekcije u Medačkom džepu bile su formativne za mene”, rekao je. Dodaje kako zbog tamošnjih iskustava uvijek inzistira na planiranju najgoreg mogućeg scenarija i radi na tome da se nedostaci koje je uočio u Hrvatskoj ne ponove u sadašnjim i budućim misijama.

Eyre je rekao da mu je to iskustvo također osvijestilo kakvo opasno mjesto svijet može biti – osobito danas. “Jedna od lekcija je da je civilizacija vrlo tanka koprena koja se lako može otrgnuti. U ovom slučaju vidjeli smo kako susjedi ubijaju susjede. Bilo je to vrlo, vrlo tužno vidjeti”, rekao je Eyre.

Povjesničar Andrew Burtch iz Kanadskog ratnog muzeja rekao je kako vjeruje da je Medački džep bio značajan trenutak koji je pomogao oblikovati, i organizacijski i etički, kanadsku vojsku koja se manje od desetljeća kasnije nastavila boriti u Afganistanu.