Kaos na Hrvatskom radiju: Grmoju zbog nove afere napadali HDZ-ovac, Zekanović i urnebesni Peternel, neprepričljivo je

HDZ nastavlja s tezom da je afera oko reketarenja lokalnog medija zapravo Mostova

Ne stišavaju se reakcije na aferu s Mrežom TV i Juricom Lovrinčevićem, bivšim savjetnikom smijenjenog ministra gospodarstva, Davora Filipovića. Podsjetimo, prema pisanju Nacionala, Lovrinčević je obećao Mreži TV da će im svojim utjecajem osigurati oglase brojnih državnih tvrtki i institucija. Pri tome je, prema transkriptima koja je objavio tjednik, Lovrinčević i za sebe pokušavao iznuditi dio javnog novca. On je to demantirao, rekavši da nikada u karijeri nije niti tražio niti uzeo “kuvertu”.

Premijer Andrej Plenković i ostatak HDZ-a proteklih dana tvrde da je da je ovo zapravo afera dijela oporbe, misleći pritom na Most, a referirajući se na dilanje informacija toj stranci o aferi Plin za cent. To je na Hrvatskom radiju u emisiji Poligraf jutros ponovio i HDZ-ov Josip Borić.

“Ovo je afera Mosta, ispalo je da je posebni savjetnik ministra – posebni savjetnik Mostovog zastupnika koji je bio zadužen da selektirane informacije objavljuje vani. Imate novinara koji dostavlja informacije Mostu. Ministar Filipović preuzeo je političku odgovornost, to je u politici tako”, rekao je.

Grmoja: ‘Ovo je neslušljivo i bizarno’

Mostovce je nazvao političkim bukačima koji funkcioniraju iz tjedna u tjedan. Vezano za aferu “Mreža”, smatra, došlo je do sukoba Mosta i DP-a, što je vidljivo već godinu dana.

“Ovo je neslušljivo, tako je bizarno da ne mogu vjerovati da se HDZ odlučio na ovakvu taktiku zataškavanja”, izjavio je Mostov Nikola Grmoja. Podsjetio je na aferu “Plin za cent” u kojoj je HEP viškove plina prodavao po bagatelnim cijenama. “Što je netočno od onoga što smo iznijeli u javnost?”, pitao je.

Igora Peternela iz Domovinskog pokreta nazvao je “eksponentom PPD-a i tajkuna Vujnovca”. Na to je Peternel rekao da se “unervozi” čim vidi Grmoju. Grmoja mu je odgovorio da je osjećaj obostran.

Peternel: ‘Mreža poslužila kao parlaonica Mostu’

Peternel, kaže, smatra da se poslovni ljudi sigurno ne bi međusobno razračunavali preko “neke marginalne televizije”.

Dodao je da bi se Grmoja “trebao negdje u toploj pidžami pripremati za doručak jer je u ovoj slojevitoj aferi, znajući za ozbiljan kriminal prema medijima – svjesno sudjelovao u ‘dealu’ da bi sebi pridobio političku korist”.

Trebao je, smatra, prije novinara Marina Vlahovića prijaviti taj kriminal. Za Mrežu TV, Peternel je rekao da je “služila kao parlaonica Mostu, Raspudiću i njegovim pajdašima koji su lagali o članovima DP-a”.

‘Zašto se monopolisti uopće trebaju reklamirati javnim novcem?’

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić rekao je da je ovo afera Andreja Plenkovića koji je u vrijeme svoje vladavine promijenio 30 ministara.

“To je dokaz da sustav ne funkcionira. Premijer je odgovoran zbog izbora svojih suradnika. Zato SDP traži da se Sabor raspusti”, rekao je. Upozorio je kako je u toj aferi ključna činjenica da je “95 posto medija u Hrvatskoj kupljeno kroz državne firme”. Upitao je: “Zašto se monopolisti poput Janafa, Hrvatskih voda i HEP-a uopće trebaju reklamirati javnim novcem?”

Smatra da to rade jer se bore za budžet, za proračun. I tu je, dodao je, počeo sukob između Barbarića i Filipovića – tko će više ‘pinke’ dati medijima i biti utjecajniji, a to je nedopustivo u liberalnoj demokraciji, zaključio je Hajdaš Dončić.

Zekanović: ‘U tramvaju mi je prišla bakica…’

Hrvoje Zekanović ispričao je anegdotu iz tramvaja. “U tramvaju mi je prišla jedna bakica i kazala: ‘Gospon Hrvoje, ne mogu vjerovati što sam čula. Je li taj Grmoja kupio pidžamicu za Remetinec? To je ono što njemu treba, on me toliko razočarao’. To je glas naroda. Narod je shvatio da je šef tobožnjeg Antikorupcijskog vijeća duboko umočen u korupciju”, kazao je.

Grmoju je potom upitao “je li ga DORH već posjetio” te mu poručio da ima dobra teretana u Remetincu “budući da je čuo da Grmoja diže tegove”. Mostovac je na to odgovorio da će nastaviti s razotkrivanjima te ustvrdio da bi “DORH, da funkcionira, ispitao način na koji je jedan Šibenčanin naglo preobratio i je li podmazan”.