Labradora Rogera izbacili s policijske akademije jer je previše razigran i veseo. Sad je postao heroj Tajvana

Svoju zaigranu narav pokazao je i pred novinarima kada se igrao s mikrofonom

FOTO: Kaohsiung Fire Department

Labrador retriver koji nije uspio postati policijski pas jer je pretjerano prijateljski nastrojen i razigran, osvojio je srca diljem Tajvana pomažući u potrazi za nestalima nakon prošlotjednog potresa od 7,4 stupnja prema Richteru.

Spasilački psi imaju ključnu ulogu u pronalaženju ljudi zarobljenih pod ruševinama. Tajvanske su vlasti rasporedile timove pasa nakon smrtonosnog potresa, a među njima je bio i osmogodišnji Roger. Pomogao je locirati tijela nekih od 13 osoba poginulih u potresu, pišu lokalni mediji. On i njegovi vodiči uputili su se u teško oštećeni nacionalni park Taroko gdje je Roger pronašao tijelo nestale 21-godišnjakinje, prema službenoj tajvanskoj središnjoj novinskoj agenciji (CNA).

Oduševio je javnost

Dok su drugi psi također marljivo radili, a kasnije i paradirali pred kamerama, Roger je taj koji je privukao pažnju cijele zemlje, dijelom zbog priče o početnom neuspjehu u policijskoj karijeri. On je, piše CNN, oštenjen u centru za obuku policijskih pasa koji se posebno obučavaju za detektiranje droge. No, njegova ljubav prema zabavi, hrani i ljudima bila je jača, odvraćajući mu pažnju od naredbi trenera.

Roger nije uspio postati ”detektiv za droge”, ali osobnost i inteligencija učinile su ga mnogo boljim kandidatom za psa tragača, pa je odlučeno da će to biti njegov posao. Veselu i zaigranu narav pokazao je i prošlog tjedna tijekom izjave za medije sa svojim voditeljem kada je, mašući repom, nasrnuo na novinarov mikrofon i skinuo mu spužvu.

Chen Chih-san, kapetan jedinice spasilačkih pasa vatrogasne službe Kaohsiunga, rekao je novinarima da je Roger prebačen u školu za obuku pasa tragača kad je imao godinu dana. ”Ne kažem da nije bio dobar ili da se nije slagao s drugima, ali uvjet za pse za otkrivanje narkotika je da ne smiju biti previše nemirni i neovisni. A to su pak sve atributi koje želimo kod spasilačkih pasa”, rekao je Chen.

Roger je tako postao nešto poput veterana u potragama. CNA piše da je sudjelovao u sedam operacija tijekom karijere, uključujući debitantsku misiju nakon smrtonosnog potresa magnitude 6,4 koji je pogodio istu regiju 2018. godine. Prema gradskoj upravi Kaohsiunga, Rogera je 2022. godine certificirala Međunarodna organizacija spasilačkih pasa.

A Rogeru se sada polako bliži umirovljenje. Vatrogasna služba Kaohsiunga šalje spasilačke pse u odgovarajući dom nakon što navrše devet godina.