Lešine na cestama, gorčina zbog Radmana, stočari u suzama. Slavonija zbog svinjske kuge proključala, HDZ-ovci bez srama: 'Spasili smo vas'

Situacija s afričkom svinjskom kugom u Slavoniji eskalirala je u prvorazredno političko pitanje

Iako je afrička svinjska kuga u Slavoniji glavna i nezaobilazna tema već tjednima, ovih je dana situacija eskalirala i uz ekonomske aspekte poprimila i političke, pogotovo nakon otkrića da je na zbrinjavanju lešina eutanaziranih svinja, kojih je dosad ubijeno više od 17.000, angažirana Agroproteinka, obiteljska tvrtka ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je Povjerenstvu za sukob interesa uz bizarne izlike zatajio milijunsku dobit koju mu firma isplaćuje.

Istovremeno, u subotu su cijelu Hrvatsku obišle uznemirujuće snimke iz Andrijaševaca pored Vinkovaca, u kojima je 40 ubijenih svinja ostavljeno ispred vlasnikove kuće koji je u očaju i nevjerici satima čekao Radmanove živodere da dođu po lešine.

‘Pobili su ih sve i ostavili mi ih pred kućom’

Iako je devet svinja ovog svinjogojca bilo pozitivno, veterinarski su inspektori su mu, u skladu s propisanim mjerama, pobili svih 40, a zatim ih ostavili pred kućom, uz cestu, bez ikakve zaštite. “Eutanazija treba biti injekcijom, ali oni su njih prvo upucali pa im onda dali neku injekciju. Meni to nije samo novac, to su moje svinje. Kako je to nekome mačka ili pas, tako su meni i one. Ne želim nikakav novac koji su rekli isplatiti za to, radije bih da sam zadržao neke od njih”, rekao je svinjogojac Marko za 24sata ustvrdivši da ekipa svinje nije ni dezinficirala prije nego ih je bacila na ulicu.

“Tražim ostavku ministrice poljoprivrede, mi smo na koljenima ove godine, a ona nijednom nije obišla poljoprivrednika, popričala i našla rješenje”, dodao je i rekao da je na još desetak gospodarstava postupak veterinara bio kao i kod njega. “To se tako ne radi, čini mi se da veterinari nisu bili ni opremljeni”, ispričao je.

Svinjogojac u suzama: ‘Meni su one značile sve’

U nedjelju je ekipa televizije N1 obišla obližnju općinu Bošnjaci gdje su zabilježili potresnu priču 72-godišnjeg Ivana Bilića, koji kaže da je u uzgoju svinja od svoje sedme godine, a sada je u najtežim mukama. Zbog afričke svinjske kuge početkom kolovoza ostao je bez 17 svinja, a tvrdi da nije utvrđeno da su sve bile zaražene.

Došli su mu, priča, veterinari nakon što mu je uginula jedna krmača, uzeli uzorak, ali nikada mu nisu dali nalaz. “Sutradan su došli vaditi krv i isto otišli. To je je bila subota. U ponedjeljak ujutro su došli i rekli – moraju se sve svinje poubijati. Ja sam bio totalno izgubljen”, rekao je.

“Meni su te svinje značile sve, od toga smo živjeli, pravili, gradili, školovali djevcu, unučad”, dodao je Bilić u suzama.

‘Ako preživim, nabavit ću barem jednu svinju’

Smatra da je bilo puno nelogičnosti po pitanju afričke svinjske kuge. “Ja vjerujem da je bilo zaraženih svinja, ali nisu bile sve. Pitao sam ih zašto moramo sve poubijati, zašto se ne pregledaju i da se zdrave odvezu u neku klaonicu i da se iskoristi to meso. Rekli su ne, to se sve mora poubijati”, objasnio je.

Sada godinu dana ne smije imati svinje, ali vjeruje da će se i dalje imati prilike baviti time. “Ako u tih godinu dana preživim nabavit ću barem jednu i držati je. Volim to”, kazao je kroz plač.

Građanski bunt na Vinkovačkim jesenima

Nezadovoljstvo građana načinom na koji vlast rješava situaciju s afričkom kugom pokazao je u nedjelju transparentom “Eutanazirajte HDZ” nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Vinkovaca Goran Kajkić na početku svečanog mimohoda 58. Vinkovačkih jeseni.

Kako je vidljivo na snimci koju je Kajkić objavio na svom Facebooku, poruka vladajućoj stranci razvučena je duž krovne terase jedne od zgrada uz koje prolaze sudionici mimohoda. “Postavljanje poruke organizirao sam u suradnji s građanima kako bismo poslali poruku da moramo zaustaviti HDZ jer Slavonija plače te gubi svoje bogatstvo s njihovim lošim odlukama i mjerama”, rekao je Kajkić referirajući se na kontroverzne metode koje država provodi u borbi protiv svinjske kuge.

❗️HDZ=KUGA❗️❗️PORUKA I POZDRAV S MIMOHODA 58. VINKOVAČKIH JESENI. NARODE, PROBUDI SE.❗️PODIJELI VIDEO NEKA SE VIDI DA NAS IMA.❗️

Posted by Goran Kajkić on Sunday, September 17, 2023

‘Policajci su skočili u sekundi i maknuli ga’

Kasnije je za list 24sata rekao da se njegova poruka odnosi na cjelokupno stanje u državi te je zatražio uklanjanje HDZ-a s političke scene. Kazao je da su policajci, a nekolicina njih se može i uočiti na njegovoj snimci, ekspresno uklonili transparent.

“Došli su i policajci u civilu. Ma, skočili su u sekundi i transparent su maknuli. Za minutu ga više nije bilo”, dodao je Kajkić.

‘Virus je neistražen, stalno se mijenja, hladnoća mu prija’

Gostujući na televiziji N1, HDZ-ov državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić opravdavao je izuzetno stroge mjere koje se provode u pokušaju suzbijanja kuge. “Jedan svjetski epidemiolog je rekao da je malo bolesti koje mogu promijeniti svijet i koje mogu dovesti do uništenja vrste, ali jedna od takvih je virus afričke svinjske kuge za svinjogojstvo. Brojni stručnjaci su radili na detektiranju virusa da bi napravili cjepivo. Virus ima poznatih 168 bjelančevina, od njih se samo za osam točno zna čemu služe, a za osam se samo pretpostavlja. Virus je neistražen i stalno se mijenja”, izjavio je između ostalog.

“Prije mjesec dana izvađena je epruveta zaražene krvi iz duboko smrznutog nakon šest godina. Virus je i dalje bio aktivan i živ. Virusu pašu niske temperature. Ono što se zna je da virus preživi 500/600 dana u smrznutom, a na šunki i do 600/700 dana”, rekao je Pavić poručujući da se mora ubiti svinje i u objektima na nekom gospodarstvu gdje nema zaraženih ako je u blizini neki objekt sa zaraženima.

“Zaražena svinja na jednom gospodarstvu je zaraza cijelog gospodarstva, cijelog uzgoja”, rezolutan je.

‘Eno u Švedskoj kolju sve zbog jedne divlje svinje’

Uvjerava da činjenica da su u Slavoniji svinjokolje u sljedećih godinu dana zabranjene ne znači kraj svinjogojstva u toj regiji. “Upravo temeljem kategorizacije i zabrane držanja svinje od godine dana, a poznajući virus i njegove specifičnosti, to je razdoblje u kojem će biti omogućeno ljudima da se prilagode, i da dignu visoke biosigurnosne mjere, nikako to ne znači kraj svinjogojstva i držanja svinja”, kaže i tvrdi da je sve to zapisano u EU direktivama.

“Bilo kakvim propustom doći će do eksplozije bolesti. Mi smo jedina među zemljama gdje se bolest dosad pojavila koja ima ovako specifičan način uzgoja životinja. Prije 10 dana se bolest pojavila kod divlje svinje u Švedskoj – na površini od tisuću kilometara kvadratnih ide eutanazija svih svinja, i divljih i domaćih. Nema pregleda, nema dijagnostičkog ispitivanja u laboratoriju, apsolutno sve ide na eutanaziju”, tvrdi Pavić.

Vučković: ‘Ne zove se to bezveze kuga’

U poslijepodnevnim se satima s posebnim osvrtom punim dociranja i političkih hvalisanja o ovoj temi oglasila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Kao povod obraćanja navela je slučaj 40 ostavljenih lešina u Andrijaševcima. I njoj su prizori koji su objavljeni potresni, ali kaže da su potresne i brojne druge scene kod drugih svinjogojaca.

“Ministarstvo poljoprivrede svaku iznesenu tvrdnju o navedenoj situaciji u vezi s postupkom eutanazije, dezinfekcijom i odvozom provjerava i u skladu sa službenim informacijama daje očitovanje. I unatoč tome što stvari uvijek mogu biti bolje, teret kojeg u ova tri mjeseca, pored posjednika, podnose ovlašteni veterinari, veterinarski inspektori i pripadnici civilne zaštite je ogroman. Drugo, po tko zna koji put čujemo priču o ‘nekoliko ili jednoj pozitivnoj svinji’, a o ‘eutanaziranim svim svinjama na gospodarstvu'”, napisala je.

“Ne postoji veterinar u Hrvatskoj niti u svijetu koji smatra da, ukoliko je jedna svinja na gospodarstvu bolesna, ostale mogu ostati zdrave. Ne samo to, prema mojem iskustvu, teško je pronaći veterinara koji misli da, kad se pojavi virus afričke svinjske kuge, može ostati zdravo bilo koje gospodarstvo u otvorenom uzgoju ili koje ne poštuje svi biosigurnosne mjere u cijelom selu. Ne zove se bezveze kuga”, poučila je svinjogojce ministrica.

Kaže da je ljudima teško prihvatiti neke činjenice

Priopćenje je nastavila patronizirajućim tonom navodeći da su posljednjih nekoliko godina uloženi “ogromni ljudski i financijski napori” u edukacije o biosigurnosti i veterinarske preglede, ali da je ona ipak svjesna “da je ljudima naviknutima na desetljećima održavan način uzgoja koji ima veze s tradicijom kao i povijest u kojoj nije bilo ovakvih bolesti, teško prihvatiti neke činjenice”.

“No, za razliku od njih, neki političari koji ih uvjeravaju da im ubijaju zdrave svinje bez razloga, da postoji cjepivo, ali im ga ne daju, da se želi uništiti Slavonija i slično su upitne profesionalne i ljudske odgovornosti”, ustvrdila je dalje Vučković pa zaključila da nitko ne želi uništiti Slavoniju. Dapače, iz njezine se objave na Facebooku može iščitati da je Slavoniju HDZ spasio, a da nijedna druga stranka to nikada ne bi mogla biti u stanju.

Nitko ne bi mogao ovo za Slavoniju napraviti kao HDZ

“Ovo je Vlada koja je iz dva europska poljoprivredna fonda i državnog proračuna u nekoliko godina uložila preko 600 milijuna eura u poljoprivredu i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije. I to nije bez rezultata. Najveći broj mladih poljoprivrednika je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, isto tako, najveći prosječan broj hektara po poljoprivredniku je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dvostruko veći broj poljoprivrednika s fakultetom imamo danas u odnosu na 2016. godinu”, počela je nabrajati.

“Unatoč depopulacijskim trendovima, u tom kraju nismo izgubili ni metar obrađivanih hektara i manje-više, uz znatno poboljšanje starosne i obrazovne strukture, održali smo i broj gospodarstava. Nikad neću promijeniti mišljenje da to ne bi mogle druge političke opcije, jer nisu imale niti će ikad imati tako jasan okvir, sadržaj i mjere za Slavoniju”, pohvalila je ministrica svoj HDZ.

Prisilno klanje humanije od eutanazije u dvorištu

Zatim je navela da je postupak eutanazije svinja u dvorištima “težak teret i za posjednika i za prisutnog veterinarskog inspektora, ovlaštenog veterinara, veterinarskog tehničara i civilnu zaštitu, ako je prisutna” te da su stoga omogućene i druge mjere poput prisilnog klanja.

“U kratkom vremenu smo stvorili sustav s izuzećima za ograničenu preradu u zoni ograničenja i uz preventivne mjere premještanja životinja. Omogućili smo još jednom popisivanja i kategorizacije na teret države, desetak veterinarskih timova iz cijele zemlje pomažu svojim kolegama iz Vukovarsko-srijemske županije i ogroman broj veterinarskih inspektora tri mjeseca se ne odvaja od tog posla. Sustav treba u cijelosti koristiti i odmah, a ne pokušavati odgoditi neminovno. To podrazumijeva i preventivne eutanazije na određenim kategorijama gospodarstava, stopostotne eutanazije gospodarstava koje drže svinje neregistrirano i korištenje i drugih omogućenih metoda od strane države koje su i humanije (poput odvoza na prisilno klanje). To govori odgovorna politika koja ne traži popularnost gradeći neistine, prodavajući maglu i hraneći se tuđom mukom”, napisala je ministrica.

Objavu je zaključila još jednom političkom pohvalom sebi. “Štete ćemo nadoknaditi, uz jasnu poruku da smo, prema dostupnim informacijama, jedina država koja pokušava nadoknaditi štete baš svima u svim kategorijama te smo među onima koje će raditi dodatne mjere – oporavak, financiranje novog uzgoja, ublažavanje gubitka prihoda itd. Sve to treba odobriti na više razina, ne samo u Hrvatskoj i zato treba neko vrijeme. Međutim, bez sumnje ćemo izvršiti.”

-Osvrt na slučaj eutanazije 40 svinja s gospodarstva u Andrijaševcima i scene uz cestu -S obzirom na jučer prenesene,…

Posted by Marija Vučković on Sunday, September 17, 2023