Liječnik osuđen za silovanje pacijentice: 'Zaključao je vrata i rekao mi da se skinem. Onda je svukao hlače...'

DORH-u je trebalo dvije godine za podizanje optužnice protiv liječnika 

28.02.2014., Trst, Italija - Sveucilisna bolnica Cattinari. Outsourcing u zdravstvu. "nPhoto: Grgur Zucko/PIXSELL"n
FOTO: Grgur Zucko/PIXSELL"n

Liječnik iz bolnice na istoku Hrvatske nepravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora zbog silovanja pacijentice te za dva kaznena djela bludnih radnji, piše 24sata.

Kaznena djela zbog kojih je osuđen dogodila su se tijekom 2021. godine tijekom pregleda 38-godišnje pacijentice koja se kod 64-godišnjeg doktora liječila od 2016. godine, navedeno je u presudi u koju je uvid imao 24 sata.

Naime, pacijentica je u listopadu 2021. godine došla u bolnicu na redovni pregled. Liječnik je odmah zaključao vrata ordinacije i rekao pacijentici da će joj tako biti manje neugodno i nitko neće moći ući.

‘Svukao je hlače…’

“Jednom ju je rukom zagrlio oko ramena, privukao k sebi, a drugom ju je dodirivao. Rekao joj je da se skine i legne, nakon čega ju je prvo dodirivao prstima. Potom je obavio ultrazvučni pregled i rekao joj da se okrene na trbuh jer mora i na takav način obaviti pregled. (…) Nakon toga je svukao hlače te protivno volji pacijentice, izvršio spolni odnošaj”, piše u presudi.

Pacijentica se zatim okrenula i vidjela ga kako oblači hlače, a zatim mu je rekla da će ga prijaviti. Liječnik joj je odgovorio da se on jedini brinuo za njezino zdravlje, a ona mu sad tako zahvaljuje. Potom joj je uznemireno napisao nalaz.

Pacijentica je sama otključala vrata i izašla iz ordinacije nakon čega je odmah otišla u policiju i prijavila zločin. Žena je i ranije imala neugodna iskustva s istim liječnikom. Ranije iste godine, u veljači i u lipnju, liječnik ju je tijekom pregleda grlio i dodirivao.

Ide na četiri godine u zatvor

Liječnik je sva tri slučaja demantirao i rekao da se u svim ambulantama zaključavaju vrata radi privatnosti pacijentica. Tvrdi da ju nije grlio nego samo stavio ruku na njeno rame te da je pregled na trbuhu predložio jer prvotno nije mogao ispravno obaviti pregled. Tvrdi da ju je samo pregledao prstima.

Za kazneno djelo silovanja dobio je tri godine zatvora, a za bludne radnje osam mjeseci. Sud je dvije kazne preinačio u jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine uz zabranu potpunog obavljanja djelatnosti doktora medicine u trajanju od četiri godine.

Doktor također mora platiti i 4800 eura sudskih troškova i vještačenja. Radi se o nepravomoćnoj presudi na koju liječnik ima pravo žalbe, kao i državno odvjetništvo. Dodatno, DORH-u je trebalo dvije godine da protiv liječnika podigne optužnicu i sve ovo vrijeme je radio kao liječnik na istoku Hrvatske.