Ljudi i dalje nasjedaju na one lažne SMS-ove o neuspjeloj dostavi. Žena iz Vojnića tako ostala bez 700 eura

U poruci obično stigne link koji vodi na lažnu stranicu Pošte

FOTO: Davor Puklavec / Pixsell, Čitateljica Telegrama

Već neko vrijeme ljudima diljem Hrvatske stižu SMS-ovi s lažnim obavijestima o neuspjeloj isporuci neke pošiljke pri čemu ih se upućuje da na priloženom linku daju svoje podatke kako bi došli do svog paketa. Unatoč brojnim upozorenjima Hrvatske pošte i policije, dio građana i dalje nasjeda na ovakve poruke, a tome svjedoči i priopćenje karlovačke policije koja je u nedjelju ujutro izvijestila da se u njihovu postaju u Vojniću javila jedna 44-godišnjakinja koja je na taj način ostala bez 700 eura.

Kako navode u priopćenju, gospođa je putem spomenutog SMS-a dovedena u zabludu kako joj nije izvršena dostava s obzirom na nepotpune podatke te je otvorila link i upisala svoje podatke s bankovne kartice. Ubrzo nakon toga shvatila je da je s njenog računa u dva navrata skinut ukupan novčani iznos veći od 700 eura. Policija navodi da provodi kriminalističko istraživanje ovog događaja.

Link na prevaru i blagdanska čestitka

Iz Hrvatske pošte su nedavno izdali ponovljeno upozorenje građanima da budu na oprezu. ”Ukoliko ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja”, kazali su.

Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici, pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici ili korištenjem engleskog jezika. Jedna čitateljica Telegrama ovih je dana primila takvu poruku na čijem kraju čak stoji i blagdanska čestitka.