Malenica potvrdio da će se sastati sa sucima u štrajku, oni poručuju: 'Odazvat ćemo se'

Suci traže indeksaciju plaća, platne razrede i dodatke na plaću

FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica danas je u Splitu gdje je komentirao sastanak sa sucima koji štrajkaju. Kazao je kako će najkasnije u četvrtak razgovarati s njima te naglasio da je Ministarstvo otvoreno za razgovor.

“Mi smo prošle godine povećali znatno plaće sucima, pogotovo sucima prvog stupnja. Svi zajedno trebamo raditi da se ubrzaju sudski postoci, to s naše strane znači bolje uvjete rada, a s druge strane da svi rade na postupcima da oni budu brži i da presuda budu brže. sinergija tu mora postojati”, naveo je Malenica, javlja N1.

UHS: ‘Odazvat ćemo se’

Glasnogovornica Udruge hrvatskih sudaca (UHS), Ivana Bilušić, potvrdila je za N1 da je ministar Malenica kontaktirao predsjednika te udruge Damira Kontreca i pozvao ga na sastanak. “Na sastanak ćemo se odazvati, samo još mora biti precizirano vrijeme, ali se očekuje u srijedu ili četvrtak”, kazala je Bilušić.

Podsjetimo, suci traže indeksaciju plaća, odnosno usklađivanje osnovice s visinom prosječne mjesečne bruto plaće po zaposlenom u pravnim osobama za prethodnu godinu, koju objavljuje Državni zavod za statistiku. Traže razradu koeficijenata, točnije sustav platnih razreda te dodatke na plaću kakvi pripadaju i državnim službenicima (prijevoz, regres, božićnica, itd.).​