Ministrica koja udara na neovisne medije o tužbi protiv Nika Titanika: 'Zabrinuta sam, to je udar na slobodu izražavanja'

Ministrica kaže kako se nada da se neće dogoditi 'kriminaliziranje karikature'

5.8.2023., Zagreb - Javna tribina HND-a "Kakva je buducnost HRT-a?" na kojoj su sudjelovali ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korzinek, glavni ravnatelj HRT-a Robert Sveb, predsjednik Vijeca za elektronicke medije Josip Popovac i saborski zastupnik Goran Ivanovic. Sudionici su govorili o polozaju HRT-a u hrvatskome medijskom prostoru te o postovanju obveza predlozenih u Europskom aktu o slobodi medija, neovisnosti upravljackih tijela i osiguravanju uvjeta za razvoj profesionalnoga i kvalitetnog novinarstva na javnome medijskom servisu. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
FOTO: Neva Zganec/PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je u petak zabrinutost zbog podizanja tužbe protiv Nikole Plečka, karikaturista poznatijeg pod imenom Nik Titanik.

“Zabrinula me vijest o podizanju tužbe protiv Nikole Plečka, karikaturista poznatijeg pod imenom Nik Titanik. U demokratskom društvu sloboda izražavanja, a posebno umjetnička sloboda koja uključuje i satiru vrijednosti su koje doprinose društvu i zajednici”, napisala je ministrica Obuljen-Koržinek na Facebooku.

Zabrinula me vijest o podizanju tužbe protiv Nikole Plečka, karikaturista poznatijeg pod imenom Nik Titanik. U…

Posted by Nina Obuljen Koržinek on Friday, November 3, 2023

Nada se da se neće dogoditi “kriminaliziranje karikature” jer bi to bio “udar na slobodu izražavanja”. “Nadam se i vjerujem da se neće dogoditi kriminaliziranje karikature jer bi to bio opasan presedan i udar na slobodu izražavanja, ali i na vrijednosti demokratskog društva u cjelini”, istaknula je.

HND zgrožen

Na tužbu protiv Nika Titanika ranije danas reagirali su iz Hrvatskog novinarskog društva (HND). Iz HND-a su ustvrdili da društvo u kojem se kazneno goni karikaturist ima ozbiljan problem reagirajući na privatnu kaznenu tužbu Krešimira Antolića, bivšeg čelnika GNK-a “Dinamo”, protiv karikaturista Nikole Plečka alias Nika Titanika.

Riječ je o tri karikature, objavljene u sportskom prilogu novina 24sata potkraj ožujka 2020.