Misteriozna respiratorna bolest širi se među psima u SAD-u, nitko ne zna što ju uzrokuje

Uzrok bolesti je nepoznat

29.11.2018., Zagreb - Odjeca i kreveti za pse. Snailpack svijet stvorile su dvije sestre koje jednostavno obozavaju svoje ljubimce i za koje su iz velike ljubavi osmislile nekoliko proizvoda u kojima oni jednostavno uzivaju. Njihova je misija vlasnicima ljubimaca ponuditi proizvode koji svojim dizajnom, funkcionalnosti i udobnosti cine razliku u moru proizvoda. Kvalitetu svakog proizvoda zele naglasiti odabirom materijala koji su redom iz domace proizvodnje ili pak uvezeni iz kruga europskih zemalja. Inspiraciju za svoj rad pronalaze upravo u ljubimcima i njihovom ritmu zivota. Snailpack proizvodi ne ometaju rutinu vasih ljubimaca - Snailpack je dio njihovog ritma i oni ga jednostavno obozavaju! Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

U Sjedinjenim Američkim Državama se među psima nastavlja širiti misteriozna respiratorna bolest, javljaju tamošnji mediji. Bolest je zabilježena u ukupno 16 saveznih država.

Ovoga su tjedna slučajeve prijavile Nevada i Pennsylvania. Iako je uzrok respiratorne bolesti nepoznat, neki veterinari savjetuju vlasnicima da ne izlažu svoje pse drugim psima koji kašlju.

Što se kliničke slike tiče, kod pasa se javlja upala dušnika i bronha (traheobronhitis) te može trajati šest do osam tjedana, ali i dulje, navodi CBS.

Razvoj upale pluća

Simptomi traheobronhitisa su kašalj, kihanje te iscjedak iz nosa. Vlasnicima kućnih ljubimaca također se savjetuje da paze na razvoj upale pluća koja ne reagira na lijekove.

U nekim slučajevima upala pluća brzo napreduje i može ubiti psa u kratkom periodu, ali kako kažu stručnjaci, takvi su slučajevi rijetki.