Mlada Iranka u komi, aktivisti tvrde da ju je pretukla vjerska policija jer nije nosila hidžab

Ovaj slučaj bolno podsjeća na smrta Mashe Amini

FOTO: AFP / Ilustrativna fotografija

Kod iranske tinejdžerice, koja je ranije ovog mjeseca pala u komu nakon navodnog susreta s policajcima zbog kršenja državnog zakona o hidžabu, utvrđena je moždana smrt, izvijestili su u nedjelju iranski državni mediji.

“Izvješća o najnovijem zdravstvenom stanju Armite Geravand pokazuju da se sigurno radi o stanju moždane smrti unatoč naporima medicinskog osoblja”, objavila je Medijska mreža Islamske Republike Iran. Skupine za ljudska prava, poput kurdsko-iranskog Hengawa među prvima su ukazale na hospitalizaciju Geravand, objavivši njezinu fotografiju na društvenim mrežama.

Na toj slici djevojka je bila u nesvijesti, priključena na sprave za disanje i s povojima preko glave. Reuters fotografiju nije mogao neovisno potvrditi.

Slučaj poput Mashe Amini

Aktivisti za ljudska prava odmah su ukazali da bi njen slučaj mogao biti poput onoga Mashe Amini, djevojke koja je preminula prošle godine dok ju je držala moralna policija. Taj događaj je pokrenuo prosvjede diljem zemlje. Izvješće o Geravand moglo bi oživjeti te prosvjede.

Iranske vlasti zanijekale su tvrdnje skupina za ljudska prava da je 16-godišnjakinja ozlijeđena 1. listopada, nakon sukoba s policajcima koji su u teheranskom metrou nametali islamska pravila odijevanja. Iranska vlast nameće stroga ograničenja ženama od revolucije 1979.

Žene otada moraju pokrivati kosu i nositi dugačku i široku odjeću. One koje to ne rade mogu biti uhićene i kažnjene. No, sve više žena protivi se strogim pravilima, pojavljujući se u tržnim centrima, restoranima i trgovinama bez pokrivene glave, i to posebno od smrti Mashe Amini.