Mlada plesačica pojela keks s lažnom deklaracijom, nije znala da sadrži kikiriki. Umrla od alergijske reakcije

Trgovina u kojoj je keks kupljen i proizvođač keksa prebacuju krivicu zbog netočne deklaracije

Órla Baxendale
FOTO: Instagram

Plesačica Órla Baxendale pojela je keks iz lanca trgovina mješovitom robom Stew Leonard’sa na sjeveroistoku SAD-a. Nedugo nakon toga je preminula. U keksu je bio kikiriki što je kod 25-godišnje plesačice izazvalo tešku alergijsku reakciju i pala je u anafilaktički šok. Injekcija adrenalina koju je dobila putem uređaja EpiPen nije je uspjela spasiti.

Trgovački lanac je, u dogovoru s američkom Agencijom za hranu i lijekove, povukao nakon toga iz prodaje seriju keksa s vanilijom. “Prije povlačenja proizvoda, prodano je oko 500 pakiranja”, priopćeno je iz lanca. Zatražili su od kupaca da kekse vrate u trgovine.

Baxendale je pojela kekse tijekom boravka u Connecticutu, uoči nastupa u predstavi Alica u zemlji čudesa u aranžmanu plesne grupe čiji je bila član, navodi njezina obitelj za BBC.

Keksi povučeni iz prodaje

Dodaju da je uvijek bila pažljiva jer je znala za alergiju na kikiriki i nikad ne bi izašla iz stana bez EpiPena. Iako je lijek ubrizgala nakon što joj je pozlilo 11. siječnja, nije joj bilo pomoći. U njezinoj osmrtnici stoji da je bila “izvanredna baletna, suvremena i irska step plesačica koja je bila utjelovljenje entuzijazma, snage i ljepote”.

Lanac trgovina objavio je u četvrtak da je nakon prvog povlačenja keksa dodatno povukao kekse s vanilijom i čokoladom zbog toga što “sadrže kikiriki i jaja, a što se ne navodi na deklaraciji”. Dodaju da su kupci koji imaju alergiju na bilo koju od tih namirnica “u riziku od životno opasne alergijske reakcije”. Sporni keksi prodavali su se u dva grada u Connecticutu od 6. studenoga do kraja godine.

Povjerenik odjela za zaštitu potrošača Connecticuta Bryan Cafferelli rekao je da rade s lokalnim i saveznim dužnosnicima kako bi “spriječili slične tragedije u budućnosti”.

Trgovina okrivila proizvođača

Predsjednik i izvršni direktor trgovačkog lanca Stew Leonard Jr. tvrdi je da je proizvođač promijenio sastojke koje koristi u proizvodnji keksa te da umjesto sojinih ljuskica koristi kikiriki, a to nije naveo na deklaraciji niti je o promjeni obavijestio službenika za sigurnost hrane.

Proizvođač keksa Cookies United osporava tvrdnju trgovačkog lanca i navodi da su u srpnju 2023. obavijestili trgovine s kojima posluju o promjeni recepta keksa. Dodaju i da su svi isporučeni proizvodi označeni na jasan i odgovarajući način.

“Sporni keks prodaje se kao brend Stew Leonard’s i prepakira se u njihovim pogonima s netočnom deklaracijom”, navode. Odvjetnici obitelji preminule Baxendale navode da je “preliminarna istraga otkrila kako je Órlina smrt nastupila zbog grubog nemara i nesmotrenog ponašanja proizvođača i/ili prodavača”. U ovom trenutku ne najavljuju tužbu.