Monstruoznog Josefa Fritzla (88) premještaju u običan zatvor jer 'više ne predstavlja opasnost', austrijski tužitelji uložili prigovor

Josef Fritzl osuđen je jer je zatočio i silovao svoju kćer 24 godine

A picture of a TV transmission shows the defendant Jozef Fritzl on March 19, 2009 at the press centre just before the result of trial near the St. Poelten courthouse, some 80 kms west of Vienna, on the last day of the trial. Fritzl was sentenced to life imprisonment and will be placed in a mental institution, the Austrian court hearing his incest and murder trial ruled today.    AFP PHOTO/ SAMUEL KUBANI (Photo by SAMUEL KUBANI / AFP)
FOTO: AFP

Austrijski tužitelji uložili su u četvrtak prigovor na prošlotjednu odluku suda o premještanju 88-godišnjeg incestuoznog silovatelja Josefa Fritzla u običan zatvor, što bi mu možda omogućilo i puštanje na slobodu.

“Monstrum” Fritzl, kako su ga nazvali nakon otkrića da je svoju kćer zatočio i silovao 24 godine tijekom kojih je rodila sedmero djece, promijenio je svoje ime koje nije objavljeno u javnosti. Tako monstruozan, nezapamćen slučaj u Austriji, otkriven je 2008.

Sud u gradu Krems an der Donau, zapadno od Beča, naredio je prošli tjedan da se Fritzla uvjetno prebaci sa zatvorskog psihijatrijskog odjela u običan zatvor nakon psihijatrijske procjene da više ne predstavlja opasnost od počinjenja istog zlodjela.

Premještanje zločinca

U zatvoru za “mentalne bolesnike” Fritzl je boravio od presude 2009. za incest, silovanja, porobljavanje i ubojstvo iz nehaja novorođenog sina u tamnici koju je tajno izgradio ispod svoje kuće i u kojoj je od djetinjstva držao zatočenu vlastitu kćer.

Tužitelji ne prisutvuju saslušanjima poput onog na kojem je sud naredio premještanje zločinca, a kako odluka suda tehnički ne predstavlja presudu tužiteljima je na raspolaganju ostao prigovor, a ne žalba, objasnio je glasnogovornik županijskog suda. Prigovor će razmotriti viši sud u Beču.

Fritzlova odvjetnica Astrid Wagner ranije je rekla da će premještaj u regularni zatvor Fritzlu omogućiti da možda izađe iz zatvora i bude slobodan čovjek. Potvrdila je da će taj zahtjev podnijeti sljedeće godine.