Morski pas ubio 14-godišnjaka u Australiji dok je surfao s tatom: 'Neman ga je zgrabila za nogu. Nismo ga mogli spasiti'

Incident se dogodio nakon niza ozbiljnih napada posljednjih nekoliko mjeseci

U južnom dijelu Australije, na plaži Ethel u Nacionalnom parku Innes na poluotoku Yorke, tinejdžer je preminuo nakon napada morskog psa, čime je postao najnovija žrtva u nizu smrtonosnih napada posljednjih mjeseci, piše The Times.

Hitne službe pozvane su na plažu Ethel u četvrtak u 13:30 sati po lokalnom vremenu kako bi odvezle tijelo 14-godišnjaka s popularne surferske plaže okružene visokim liticama. Lokalni mediji javljaju da je dječak bio na odmoru sa svojom obitelji, a u trenutku napada je surfao s ocem.

“Morski pas je dječaka zgrabio za nogu, a pokušao mu je pomoći jedan mještanin koji se sjurio u vodu i doveslao na svojoj dasci”, rekao je svjedok za Adelaide Advertiser. “Morski pas je kružio oko njih dok je čovjek izvlačio dječaka iz vode. Bilo je puno krvi. Dovukao ga je do obale, ali mislim da je tada već bilo prekasno”, rekao je.

‘Vrlo tužno i tragično’

Iskusni lokalni surfer Luke Sykor kaže da ovo nije prvi napad morskog psa na ovom području, ali je prvi koji je završio smrtonosno. “Nikome ne bih poželio, čak ni da bude na istoj plaži u isto vrijeme. Ovo je vrlo tužno i vrlo tragično i svima će nam otvoriti oči”, kaže Sykor.

Lokalni šef ribolovnog čartera, koji je želio ostati anoniman, izjavio je da su kod njih veliki morski psi česta pojava. “Vidjeli smo prilično velike psine na ovom području, ali to je ovdje normalno”, dodao je. Lokalna policija je pripremila izvješće za mrtvozornika nakon posljednjeg napada.

Niz ozbiljnih napada u Australiji

Incident se dogodio nakon niza ozbiljnih napada morskih pasa u Južnoj Australiji posljednjih nekoliko mjeseci. Posljednji smrtonosni napad dogodio se u listopadu na plaži Granites na zapadnoj obali. Tada je preminuo 55-godišnji Tod Gendle. Ranije ove godine, u svibnju, od napada morskog psa umro je i 46-godišnji učitelj Simon Baccanello dok je surfao na plaži Walkers Rock, oko 365 kilometara zapadno od Adelaidea.

Sredinom studenog 32-godišnja Bridgette O’Shannessy napadnuta je dok je sa svojim partnerom plivala uz greben u Port Noarlungi, južno od Adelaidea. Morala je na dvije operacije i pretrpjela je ozbiljno oštećenje živaca.