Muskov X suspendirao pa vratio račun Navaljnijeve udovice. Upravo su iz kompanije poslali pojašnjenje

Gotovo istovremeno objavljena je i vijest da je za bratom Alekseja Navaljnog raspisana tjeralica

Leading Kremlin critic  Alexei Navalny's widow Yulia Navalnaya takes part in a meeting of European Union Foreign Ministers in Brussels, Belgium, on February 19, 2024. Navalnaya accused Russian president of killing her husband and vowed to continue his work, three days after he died in a Russian Arctic prison. (Photo by YVES HERMAN / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Nakon niza kritika, društvena mreža X, nekadašnji Twitter, ponovno je aktivirao račun udovice Alekseja Navaljnog, Julije Navaljne.

Korisnicima nije bilo jasno zašto je platforma u vlasništvu Elona Muska uopće donijela odluku da ga suspendira. Inače, Julija Navaljna, udovica ruskog oporbenog čelnika, jučer je u video poruci, koju je podijelila na X-u, poručila da će nastaviti djelo svog supruga i boriti se za slobodnu Rusiju.

U videu je optužila ruske vlasti da skrivaju Navaljnijevo tijelo i čekaju da tragovi nervnog otrova Novičoka nestanu iz njegova organizma. “Vladimir Putin ubio je mog supruga”, poručila je. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov optužbe je nazvao “neutemeljenima i vulgarnima”.

Zašto je račun suspendiran

Dan kasnije račun joj je ugašen. Umjesto njezinog profila stajala je poruka: “Račun je suspendiran. X obustavlja račune koji krše X pravila”.

Muskova kompanija maloprije se oglasila, uz objašnjenje da je njihov mehanizam “pogrešno označio” račun udovice Alekseja Navaljnog kao da krši pravila korištenja.

Iz X-a su dodali da su “poništili suspenziju računa čim su postali svjesni pogreške”. Račun joj je vraćen za manje od sat vremena nakon što je suspendiran.

Navaljnijev brat na ruskoj tjeralici

Nakon što su ruske vlasti objavile da je oporbeni lider Navaljni umro, njegova majka i odvjetnici otputovali su u sibirsku kaznenu koloniju kako bi preuzeli tijelo, ali im vlasti do sada nisu odobrile pristup.

U međuvremenu, brat Alekseja Navaljnog završio je na ruskoj tjeralici, javljaju državni mediji. Protiv Olega Navaljnog pokrenut je novi kazneni postupak, nakon što mu je 2021. izrečena jednogodišnja uvjetna kazna zbog kršenja COVID-restrikcija. Optužen je jer je pozivao Ruse da prisustvuju skupu za njegova brata

U odsutnosti je u veljači 2022. godine osuđen na godinu dana zatvora zbog kršenja uvjetne osude. Ne zna se gdje je sada. Otputovao je na Cipar 2021. i nije se vratio u Rusiju, navodi se u sudskim dokumentima na koje se pozivaju novinske agencije.