Muslimani nakon molitve u Zagrebu organizirali skup potpore Palestincima: 'Europu grize savjest, zato ne osuđuje genocid'

Ovo je drugi prosvjed podrške Palestini u Zagrebu

27.10.2023., Zagreb - U Islamskom centru u Zagrebu, sredisnjoj dzamiji Mesihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, nakon podnevne molitve, odrzan je prosvjed i potpora palestinskom narodu i odrzana molitva za poginule u ratu s Izraelom. Photo: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Nakon popodnevne molitve u zagrebačkoj džamiji muslimani su ovog petka održali prosvjed podrške Palestini. Prosvjed su održali kod Islamskog centra, pred središnjom džamijom mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Okupljeni prosvjednici razvili su na prosvjedu više palestinskih zastava, a osim što su izrazili potporu Palestincima, održali su i molitvu za poginule u ratu s Izraelom.

Drugi skup za Palestinu u Zagrebu

Ovo je drugi skup za Palestinu ovih dana u Zagrebu. Prije dva dana je i na Trgu žrtava fašizma održan prosvjed za Palestinu pod nazivom ”Skup solidarnosti s Palestinom”. Na tom je prosvjedu govorio i sirijski izbjeglica Nader Wash koji je rekao da je ”ostao u šoku” kada je vidio izraelsku zastavu izvješenu u Zagrebu te napomenuo da bi se onda trebala staviti i palestinska što su okupljeni podržali glasnim zvižducima te pljeskom.

“Ako Europa ne želi izbjeglice mora se prestati miješati u Bliski istok”, rekao je te ocijenio da EU ne priznaje genocid nad Palestincima “zbog grižnje savjesti i vlastitog odnosa prema Židovima”. “Zato izostaje osuda za genocid”, kazao je.

U Berlinu zabranjen prosvjed

Istovremeno je berlinska policija zabranila propalestinski prosvjed protiv rata u Gazi najavljen za petak navečer na trgu Alexanderplatz u istočnom dijelu njemačkog glavnog grada. Prosvjed je zabranjen nakon “procjene svih okolnosti i uzimanja u obzir svih interesa”, priopćila je policija uoči propalestinskih i proizraelskih demonstracija zakazanih za vikend.

Postojala je mogućnost da će se na događaju čuti antisemitski uzvici, poticanje na nasilje i zastrašivanje, dodala je policija u priopćenju. Organiziranje bilo kakvog zamjenskog događaja je također zabranjeno do 6. studenoga. Organizacija “Generation Palestine” je prijavila skup s 500 sudionika u 18.30 pod sloganom “Djeca Berlina za djecu Gaze”.

Nekoliko skupova povezanih sa sukobom je zakazano za kraj tjedna, a 500 ljudi se očekuje na okupljanju “Mir na Bliskom istoku” u subotu u 14 sati kod Brandenburških vrata u središtu Berlina.