Na farmi u Oriovcu eutanazija prijeti 19.000 purana. Zbog ptičje gripe svi objekti stavljeni u karantenu

Sumnja na ptičju gripu pojavila se u jednoj od sedam hala, a u ostalima se prati zdravstveno stanje purana

16.11.2023., Slavonski Kobas - Vindonova farma purana u blizini Oriovca na kojoj je otkrivena pticja gripa. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je pojavu ptičje gripe na farmi purana u općini Oriovac, u Brodsko-posavskoj županiji. Pristup Vindonovoj farmi je zabranjen, na njoj je tek nekolicina radnika u zaštitnoj opremi, piše 24 sata.

U tijeku je određivanje tipa, odnosno je li riječ o visoko ili niskopatogenom virusu. Prema dosadašnjim informacijama, povećano uginuće životinja zamijećeno je u jednoj od sedam hala, a u njoj se nalazi 2600 purana težine oko 20 kilograma.

U karanteni su i preostali objekti u kojima se prati zdravstveno stanje purana. Na farmi je ukupno 19.000 purana i svima njima prijeti eutanazija, piše 24 sata. Do toga će najvjerojatnije doći ako se zaraza utvrdi i u ostalim objektima na farmi.

‘Provedene su sve propisane procedure’

Iz tvrtke Vindon potvrdili su da je 15. studenog na jednoj od njihovih farmi utvrđena influenca ptica.

“Obzirom na činjenicu da sve farme u sustavu imaju najvišu razinu zaštite te da se svakodnevno provode sustavne kontrole, na prvu sumnju moguće prisutnosti virusa odmah su obaviještene sve nadležne službe i provedene su sve propisane procedure u svrhu suzbijanje širenja virusa. Kao odgovorni proizvođač u kontinuiranoj smo komunikaciji sa svim nadležnim tijelima i resornim ministarstvom, a nastavno na potvrdu virusa provode se najviše mjere u cilju sprječavanja daljnjeg širenja i kontrole bolesti.

Ističemo da se poštuju najviši propisani standardi i provode sve mjere biozaštite što se odnosi i na preventivno stavljanje farme u potpunu karantenu. Napominjemo i da virus influence ne predstavlja opasnost zaraze za ljude”, napisali su.