Na propalestinskom skupu u Londonu više od 300.000 ljudi, uhićeno stotinjak protuprosvjednika

Propalestinski marš privukao je protuprosvjednike iz ekstremno desničarskih skupina

Protesters hold placards and Palestinian flags as they take part in the 'National March For Palestine' in central London on November 11, 2023, calling for a ceasefire in the conflict between Israel and Hamas. Huge crowds marched through the British capital, as pro-Palestinian supporters made their latest mass call for a ceasefire, with police out in force to prevent clashes with counter-protesters. The 'National March for Palestine', organised by the Stop the War Coalition, set off after a two-minutes' silence to remember Britain's war dead on Armistice Day was observed at The Cenotaph war memorial in central London at 1100 GMT. (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP)
FOTO: AFP

Britanska policija u subotu je objavila da je u središtu Londona uhitila više od 100 osoba, sve iz grupe protuprosvjednika koja se protivila propalestinskom maršu održanom u gradu.

Stotine ljudi okupile su se u Londonu na propalestinskom prosvjedu i maršu organiziranom ovaj vikend uz jak policijski nadzor i na dan kada se u mnogim zapadnim zemljama, uključujući Britaniju, obilježava formalni završetak Prvoga svjetskog rata.

Procjenjuje se da ih je bilo oko 300.000. Tražili su prekid vatre u Gazi, rekao je AFP-u glasnogovornik londonske policije. Mobilizirano je gotovo 2000 policajaca da bi se izbjegli bilo kakvi neredi ili ekscesi sudionika marša za Gazu ili sudionika protuprosvjeda.

Ekstremno desni protuprosvjednici

Propalestinski marš privukao je protuprosvjednike iz ekstremno desničarskih skupina. Policija je rekla da je u središtu Londona bio “značajan broj” protuprosvjednika, a sukobi su izbili između njih i policije u blizini ratnog spomenika Cenotaph, u blizini zgrade parlamenta i Westminstera.

Ovo je “najvažniji marš” organiziran u britanskoj prijestolnici od krvavog napada Hamasa na Izrael 7. listopada i masovnog odgovora koji je pokrenula izraelska vojska, napisala je na X-u (bivšem Twitteru) londonska policija.

U glavnom se gradu očekivalo okupljanje više od 100.000 prosvjednika. Oni traže prekid vatre pet tjedana nakon napada palestinskoga islamističkog pokreta Hamasa na Izrael, koji je odgovorio masovnim bombardiranjem Pojasa Gaze.