Nacist koji je vrijeđao Indijce po Zagrebu skrušeno moli da ga se oslobodi: 'Znate, sad radim s ljudima druge rase i vjere'

Mesiću se sudi zbog snimki na kojima po rasnoj osnovi vrijeđa strane državljane

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu počelo je suđenju 35-godišnjem Juraju Mesiću koji je početkom godine rasistički vrijeđao Indijce i crnce u Zagrebu i snimke ponosno objavljivao na internetu.

Kako piše Jutarnji list, Mesiću, koji je prije tri tjedna vraćen u Remetinec, sudi se za poticanje na nasilje i mržnju, a tužiteljstvo traži da mu se izrekne kazna od 14 mjeseci zatvora. Prijeti mu sigurnosna mjera zabrane pristupa internetu na dvije godine.

Odvjetnik traži da ga puste

Njegov branitelj je na početku suđenja predložio da se njegovog klijenta pusti iz istražnog zatvora u kojem je proveo 17 dana kada je uhićen u ožujku, i u kojem je ponovno završio nedavno.

Mesićev odvjetnik smatra da je vrijeme koje je 35-godišnjak proveo u zatvoru dovoljno utjecalo na njega da promjeni način života, te je kazao da ga čeka posao jer mu poslodavac nije dao otkaz.

‘Radim s ljudima druge rase’

“Sucu prije vas sam obećao, nakon 17 dana u pritvoru, da po izlasku van neću ponavljati to što sam napravio. Već sam nakon 10 dana na slobodi stupio u radni odnos. U Gredelju nas je zaposleno 600-tinjak, a od toga je 300 ljudi druge rase, vjere, boje kože i normalno s njima funkcioniram”, kazao je Mesić na sudu.

Kazao je kako je njegova plaća od 1100 eura bitna za njegovu obiteljsku situaciju koja, kako je objasnio, nije dobra, te je dodao da svoje stavove više neće iznositi javno.

Tužiteljstvo nije impresionirano

No, predstavnik optužbe podsjetio je da Mesić ima šest osuđujućih presuda, te da su četiri bile s elementima nasilja. “Ovo kazneno djelo koje je potvrđeno optužnicom, počinjeno je pod rokom kušnje.

Na optuženog očito nisu korektivno djelovale dosadašnje uvjetne osuđujuće kazne kako bi se suzdržao ovakvog protupravnog ponašanja”, kazao je tužitelj te dodao da se protivi Mesićevom puštanju na slobodu. Na idućoj raspravi biti će saslušan Jure Z., koji se, prema tvrdnjama Mesićeva odvjetnika, “sam hvalio na televiziji da je snimku pustio u javnost”, piše Jutarnji list.

Gnjusne snimke kružile internetom

Podsjetimo, u veljači ove godine na Redditu su objavljene snimke na kojima je Mesić glavni akter. Na jednoj od njih je verbalno napao Woltovog dostavljača hrane iz Indije, kazavši mu: “Je*eni nigeru, odi doma u Indiju! (…) Ovo je naša zemlja, Hrvatska, ovo je Europa…. Za bijele ljude a ne za crnce!….” ?

Na drugoj snimci, koja je zabilježena u Ljubijskoj ulici u Zagrebu, Mesić tamnoputom muškarcu govori: ‘Dođem u Zagreb i prvo što vidim je crnac. Ej, niger, evo ga niger. Odje*i!‘ nakon čega je izvikivao nacistički pozdrav ‘Sieg Heil‘ te o tome snimio videozapis. Obje snimke su se masovno širile društvenim mrežama.

Također, Mesić je ove godine na Dan žena u Ivanić Gradu napao dvojicu filipinskih državljana te im na engleskom vikao: “Mamu vam je*em, crnci, patuljci, vratite se odakle ste došli”. Jednog Filipinca je pritom udario nogom, drugog u lakat i nogu, a zbog toga se Mesićem bavi i velikogorički Općinski sud.

Stari policijski znanac

Prije tri godine Mesić je bio osuđen na plaćanje 5000 kuna kazne jer je policija pretražujući njegov dom 2019. pronašla spremnik za streljivo HP sa 14 komada streljiva, a za što nije posjedovao oružani list ni odobrenje.

Krajem 2021. bio je u zatvoru, te je stegovno kažnjen, a pritom mu je, neslužbeno doznaje Jutarnji list, bilo uskraćeno korištenje novca u zatvoru jer je tabletu terapije ugurao u kuglicu kruha, koju je onda bacio na šetalište zatvorskog kruga drugom zatvoreniku.