Nagrada Europarlamenta Saharov pripala Mahsi Amini i pokretu iranskih prosvjednica

Iranka je uhićena zbog navodnog kršenja strogih zakona o nošenju hidžaba. Umrla je tri dana kasnije

(FILES) A protester holds a portrait of Mahsa Amini during a demonstration in her support in front of the Iranian embassy in Brussels on September 23, 2022, following the death of an Iranian woman after her arrest by the country's morality police in Tehran. A year after the death of Mahsa Amini sparked unrest across Iran, the issue of the hijab remains a sore spot -- but a crippling economic crisis has left many preoccupied with making ends meet. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
FOTO: AFP

Jina Mahsa Amini i pokret iranskih prosvjednica dobitnice su ovogodišnje nagrade Saharov, priopćio je u Europski parlament.

Amini, 22-godišnja Iranka kurdskog podrijetla, uhićena je u Teheranu 13. rujna zbog navodnog kršenja strogih zakona o nošenju hidžaba. Umrla je tri dana kasnije u bolnici, nakon fizičkog zlostavljanja kojem je bila izložena u pritvoru. Njezina smrt potaknula je masovne prosvjede u Iranu sa ženama kao predvodnicama, a Iran je na prosvjede reagirao silom.

Od ubojstva prošlo godinu dana

“Ove godine, 16. rujna, obilježili smo godinu dana od smrti Jine Mahse Amini u Iranu”, podsjetila je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

“Europski parlament ponosno podupire hrabre ljude koji se nastavljaju boriti za ravnopravnost, dostojanstvo i slobodu u Iranu. Podupiremo one koje, čak i iz zatvora, ne odustaju od pokreta “Žene, život, sloboda”. Odabirom njih kao laureata Nagrade Saharov za slobodu misli 2023., Parlament podsjeća na njihovu borbu i nastavlja odavati počast svima koji su platili najvišu cijenu za slobodu”, dodala je Metsola, priopćio je Europski parlament.

Podsjetimo, sedmorica muškaraca pogubljena su nakon što su osuđeni u slučajevima povezanim s iranskim prosvjedima. Aktivisti kažu da su vlasti ponovno počele pojačano gušiti Irance uoči godišnjice ubojstva, vršeći pritisak na rođake ubijenih u prosvjedima u pokušaju da ih spriječe da progovore.