Najnovije: Egipatski policajac u Aleksandriji ubio dvoje izraelskih turista

Prema pisanju lokalnih medija, ubijen je i jedan Egipćanin

Egyptian police gather outside the Abu Sifin church located in the densely populated Imbaba neighbourhood west of the Nile river, part of Giza governorate, on August 14, 2022, after more than 40 people were killed when a fire ripped through a Coptic Christian church during Sunday mass. Witnesses described how people rushed into the burning house of worship to rescue those trapped but were soon overwhelmed by the heat and the deadly smoke. (Photo by Khaled DESOUKI / AFP)
FOTO: AFP

Egipatski policajac je pucao i ubio dvoje izraelskih turista u Aleksandriji. Lokalni mediji pišu da je uz dvoje Izraelaca ubijen i jedan Egipćanin. Televizijski kanal Extra News, koji ima bliske veze s egipatskim sigurnosnim agencijama, citirao je neimenovanog sigurnosnog dužnosnika koji je rekao da je još jedna osoba ozlijeđena. Pucnjava se, prema sadašnjim informacijama dogodila kod Pompejeva stupa u Aleksandriji.

Cairo24, portal koji je povezan s egipatskim obavještajnim službama piše da je policajac koji radi sa sigurnosnom službom u tom području ispalio nasumične hice “iz svog osobnog oružja” na izraelsku turističku grupu koja je posjećivala svetište. “Policajac je odmah uhićen i protiv njega će biti pokrenut sudski postupak”, pišu lokalni mediji.

Dodatna eskalacija

The Guardian piše da ovaj napad označava daljnju eskalaciju u vezi s događajima u Gazi, nakon upada palestinskih militanata na izraelske teritorije koji graniče s Pojasom Gaze i stalnu razmjenu vatre između Hezbollaha i izraelske vojske na sjevernoj granici Izraela.

Egipat i Izrael potpisali su mirovni sporazum 1979. godine i posljednjih su godina uspostavili mnogo bliže odnose, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu prikazan je zajedno s egipatskim predsjednikom Abdel-Fatahom al-Sisijem u bliskim razgovorima na marginama Opće skupštine UN-a 2017. godine.

Egipatski dužnosnici, posebice visoki dužnosnik obavještajne službe Abbas Kamel, također su preuzeli vodeću ulogu u posredovanju u pregovorima s palestinskim militantnim skupinama u nastojanju da ohlade situaciju u Gazi, unatoč tome što je Egipat zatvorio svoju granicu s Pojasom Gaze.