Nakon pola stoljeća riješen misterij nestanka tinejdžerice. Moderna tehnologija vratila joj je lice i ime

Srednjoškolka Sandra Young nestala je 1968. ili 1969. godine

FOTO: Oregon State Police

Uz pomoć napredne DNK tehnologije identificirani su ostaci tinejdžerice koja je nestala prije više od 50 godina. Posmrtni ostaci pripadaju Sandri Young, srednjoškolki koja je nestala 1968. ili 1969. godine, rekla je policija u četvrtak u priopćenju.

“Sandra Young sada je ponovno stekla svoj identitet nakon 54 godine. Ovo je još jedan primjer inovativnih načina na koje ured medicinskog istražitelja i istraživačka genetska genealogija mogu pomoći Oregoncima da pronađu utjehu”, izjavila je dr. Nici Vance, koordinatorica programa za identifikaciju ljudi u uredu državnog medicinskog istražitelja u Oregonu.

Vance je istaknula marljivost i suradnju između članova obitelji, organa za provođenje zakona, medicinskog osoblja i DNK tvrtke Parabon NanoLabs.

Ostaci su u bazi od 2004. godine

Vođa izviđača pronašao je ostatke mlade žene 23. veljače 1970. godine na adi Sauvie na rijeci Columbia, oko 16 kilometara sjeverno od Portlanda. Istražitelji kažu da ozljede na njenom tijelu upućuju na to da je počinjen zločin, no još ne znaju što se dogodilo.

Posmrtni ostaci prebačeni su u državnu ustanovu za liječničke preglede u predgrađu Portlanda 2004. godine, s još stotinu drugih neidentificiranih ostataka. Uzorci iz tih ostataka učitani su u bazu podataka DNK profila, no nije bilo nikakvog podudaranja, piše The Guardian.

Sestrin DNK bio je konačni dokaz

Donacija dodijeljena Uredu medicinskog istražitelja državne policije u Oregonu 2018. godine omogućila je opsežnija DNK testiranja, a tvrtka Parabon NanoLabs 2021. godine uspjela je generirati kako bi moglo izgledati lice tada nepoznate žene, za koju se sada ispostavilo da je Young.

Neimenovana osoba je 2023. godine učitala svoj DNK u genetičku genealošku bazu podataka GEDMatch, koja je potom prepoznala da bi osoba mogla biti potencijalni daleki član obitelji Sandre Young. Potom su drugi članovi obitelji učitali svoj DNK pa je pronađeno više podudaranja i stvorena su obiteljska stabla. Članovi obitelji su potvrdili da je Sandra Young nestala otprilike u vrijeme kada su pronađeni ostaci.

Nakon što je sestra Sandre Young učitala uzorak svog DNK i razgovarala s portlandskim policijskim detektivom, genetski dokazi potvrdili su da ostaci pripadaju Young. Genetska genealogija slučaja i potvrdno testiranje pokazuje sve više uspješnih rezultata, ali može stajati i do 10.000 dolara po slučaju, navodi policija.