Naoružani napadači nasred autoceste u Meksiku oteli autobus pun migranata. Čini se da to nije neuobičajeno

Autobus su na autocesti presreli kriminalci u pet automobila

Security forces inspect the area where at least 11 police officers were killed in an ambush by criminal groups in Coyuca de Benitez, state of Guerrero, Mexico, on October 23, 2023. An armed attack left at least 11 police officers dead on Monday in a region of Mexico plagued by violence related to drug trafficking, authorities said. Unidentified attackers targeted a security patrol in the municipality of Coyuca de Benitez in the southern state of Guerrero, prosecutor Alejandro Hernandez said. (Photo by FRANCISCO ROBLES / AFP)
FOTO: AFP

Meksičke sigurnosne službe tragaju za 31 migrantom koji su u subotu autobusom putovali do granice sa SAD-om kroz sjevernu državu Tamaulipas, a oteli su ih naoružani napadači, priopćile su tamošnje vlasti.

Autobus je krenuo iz industrijskog grada Monterreya, a odredište mu je bio grad Matamoros, nasuprot Brownsvillea u Teksasu. Međutim, na autocesti u općini Reynosa presreli su ga kriminalci u pet automobila, rekao je za Reuters Jorge Cuellar, glasnogovornik državnog sigurnosnog ureda.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je u utorak da tragaju za migrantima i nada se da će više informacija dati u srijedu.

Povećani broj otmica

Tražitelji azila i aktivisti za ljudska prava već mjesecima upozoravaju na povećani broj otmica u pograničnoj regiji Tamaulipas, posebno u Reynosi, gdje se razne moćne kriminalne skupine bore za vlast.

Do otmice je došlo unatoč tome što su meksičke vlasti pojačale kontrole duž autocesta u Tamaulipasu tijekom božićnih i novogodišnjih praznika, kada se tisuće Meksikanaca koji žive u SAD-u vraćaju u posjet obiteljima u Meksiko.

Rekordan broj migranata putovao je Srednjom Amerikom i Meksikom u prošloj godini kako bi došli u SAD, bježeći od siromaštva, nasilja, klimatskih promjena i sukoba.

Tisuće ih prolaze svakog mjeseca

Tisuće ih prolaze pograničnom državom Tamaulipas svakog mjeseca unatoč sigurnosnim rizicima u regiji, dok se razne skupine organiziranog kriminala bore za kontrolu nad unosnim rutama trgovine drogom i migrantima.

Grupe za migrante na društvenim mrežama prepune su objava u kojima se traži savjet kako sigurno putovati u Matamoros.