Nekad su zbog zagađenja zatvarali škole, a sada stravičnom smogu žele doskočiti tako što će 'posijati oblake'

Kvaliteta zraka u Delhiju svake godine pada uoči zime

People walk along the Kartavya Path near India Gate amid heavy smog conditions in New Delhi on November 3, 2023. Schools were shut across India's capital on November 3 as a noxious grey smog engulfed the megacity and made life a misery for its 30 million inhabitants. (Photo by ARUN THAKUR / AFP)
FOTO: AFP

Indijski znanstvenici planiraju prvi put “posijati oblake” kako bi izazvali obilne kiše u nekim dijelovima New Delhija, nadajući se da će time smanjiti problem smoga koji guši najgušće naseljeni glavni grad na svijetu, objavio je u četvrtak voditelj projekta.

Kvaliteta zraka u Delhiju svake godine pada uoči zime jer hladni zrak zadržava čestice iz ispušnih cijevi automobila i dimnjaka tvornica, prašinu s gradilišta i pepeo nastao spaljivanjem poljoprivrednog otpada.

Znanstvenici oko 20. studenog očekuju nad gradom gustu naoblaku i u nju planiraju “posijati” sol kako bi izazvali obilnu kišu, rekao je Manindra Agrawal, stručnjak s Tehnološkog instituta u Kanpuru.

Zrak je opasan

Projekt, koji stoji 120.000 dolara po 100 četvornih kilometara, sastoji se od prskanja oblaka mješavinom soli, uključujući srebrni jodid.

Vlasti grada s 20 milijuna stanovnika koji se prostire na površini od 1500 četvornih kilometara u prošlosti su zatvarale škole, zaustavile građevinske radove i ograničavale broj automobila na prometnicama kako bi se kontroliralo onečišćenje.

Indeks kvalitete zraka bio je u četvrtak 506, što ga čini “opasnim”, objavila je švicarska skupina IQAir.

Nekoliko zemalja se poslužilo ‘sijanjem oblaka’ za izazivanje kiše, pročišćavanje zraka i natapanje usjeva u vrijeme suše, uključujući Meksiko, SAD, Kinu, Indoneziju i Maleziju.

No, godine 2021. je zaustavljen plan da se tom tehnologijom povećaju snježne padaline nad planinama u Novom Meksiku nakon kritika da bi to moglo otrovati ljude i tlo.