Nepalac odgovorio Hrvatima koji misle da im stranci otimaju poslove: 'Vi samo želite uživati, ležati i da vam novac kapa'

Kaže da Hrvate nitko ne sprječava da rade poslove koje stranci rade

25.01.2024., Zagreb - Sve veci broj stranaca, kako radnika tako i ilegalnih migranata, koji se vide na svakom koraku u Hrvatskoj ne prestaje izazivati reakcije. Od upozorenja na ugroze koje donosi ogranizirano krijumcarenje migranata do cinjenica o velikom nesrazmjeru broja izdanih radnih dozvola u odnosu na registirane strane radnike za koje se placaju doprinosi doslo se do zahtjeva za ponovnim uvodjenjem kvota i bitno strozijem rezimu na granicama.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Istraživanje provedeno na Hrvatskim studijima pokazalo je kako gotovo svaki četvrti Hrvat misli da će nam stranci oduzeti poslove. Podjednak broj njih strahuje da će povećati razinu kriminala, a svaki treći da će ugroziti naše vrijednosti i socijalni sustav.

Istraživanje provedeno na 500 ispitanika pokazalo je i podjelu po političkim stavovima. Tako 80 posto lijevih birača smatra da nam stranci ne uzimaju poslove, dok 55 posto desnih smatra da ih uzimaju. Koautor istraživanja, Ivan Balabanić objasnio je taj rezultat.

“Kod onog što je drugačije i nepoznato uvijek postoji veliki prostor za razne manipulacije koje određeni političari, pogotovo danas u predizborno vrijeme, mogu iskorištavati za svoje određene populističke poruke da skupe određene političke poene za ulazak u Sabor”, kazao je.

Što na sve kažu strani radnici?

Ekipa RTL televizije razgovarala je s dvojicom stranih radnika o ovom istraživanju i pitala ih što oni misle o Hrvatskoj i Hrvatima. Kazali su da im se u Zagrebu sviđa, ali da se situacija mijenja.

Na pitanje osjeća li se sigurno u Hrvatskoj, Sam iz Nepala kaže da se nekada osjećao ali više ne. “Puno stvari se događa dostavljačima. Pogotovo u Dubravi po noći”, rekao je.

Bikash je pak poslao poruku svima koji misle da su stranci u Hrvatsku došli otimati domaćima poslove. “Ako žele raditi poslove koje mi radimo, neka ih rade. Nitko ih ne sprečava. Mislim da mnogi Hrvati žele samo uživati, ležati i da im novac kapa, a to nije moguće. Morate raditi”, rekao je.