Neretvanske mandarine došle na loš glas, proizvođači očajni: 'Ovo je potop, tko bude na nuli taj je car'

Treći put su u neretvanskim mandarinama našli zabranjeni pesticid

24.10.2023., Opuzen, Branje mandarina u dolini Neretve na imanju Petra Bjelisa u kojem 3 generacije sudjeluju u branju. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL
FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL/Ilustrativna fotografija

Vlasti Bosne i Hercegovine zabranile su uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske jer je provjerama na granici u voću utvrđeno prisustvo pesticida čija je uporaba u EU zabranjena od 2020. Ovo je već treći put da je klorpirifos pronađen u mandarinama iz doline Neretve.

Proizvođači su sada u golemom problemu. “Mi proizvođači doživjeli smo potop. Ove godine tko bude na nuli s mandarinom, taj je car. Mandarina će ove godine puno ljudi baciti u očaj. Garantiran – njih najmanje 30 posto bit će u minusu”, rekao je za RTL proizvođač iz Opuzena Neven Mataga.

‘Ne opravdavamo, ali…’

Mandarina, kaže, to “nije trebala doživjeti”.

“Ne opravdamo nekoga tko je tu mandarinu možda i tretirao sa sredstvom koje nije dozvoljeno, ali je mandarina još uvijek jedina voćka na kojoj se najmanje primjenjuju insekticidi tijekom vegetacije”, tvrdi.

Resorna ministrica Marija Vučković najavila je pomoć proizvođačima. “S obzirom na rod, vremenske okolnosti, probleme s kojima su se suočavali, situacije je zavrijedila našu pažnju i pokušaj kratkoročne pomoći”, rekla je.