Netko je otrovao suprugu šefa ukrajinske tajne službe, najbližeg suradnika Volodimira Zelenskog

I sam Budanov je bio česta meta neuspjelih atentata

Ukrainian President Volodymyr Zelensky listens during a meeting with US President Joe Biden in the Oval Office of the White House in Washington, DC, on September 21, 2023. (Photo by Jim WATSON / AFP)
FOTO: AFP

Supruga ravnatelja ukrajinske vojno-obavještajne službe Kirila Budanova otrovana je teškim metalima i vlasti sumnjaju da je to učinjeno namjerno, po pisanju medija i izvoru iz tajne službe. Izvor je potvrdio informacije objavljene u ukrajinskim medijima po kojima je Marijana Budanova otrovana i nalazi se na liječenju, ne navodeći pojedinosti o njezinu stanju.

Analize su pokazale da u organizmu ima tragove teških metala koji se “ne koriste u svakodnevnom životu ili vojnim poslovima.” “Njihovo prisustvo može ukazivati na namjerni pokušaj trovanja”, po izvoru iz tajne službe kojeg prenosi portal Babel. Otvorena je istraga o mogućem pokušaju ubojstva, po medijima. “Po svemu sudeći”, otrovana je “hranom”, rekao je izvor iz snaga reda kojeg prenosi portal Ukrajinska pravda.

Prva faza liječenja je završila

Izvor je rekao da se Budanova sada osjeća bolje i da je završila prvu fazu liječenja. Po tom izvoru, “nekoliko” drugih suradnika vojno-obavještajne službe također je na liječenju.

Budanov (37) je na čelu vojno-obavještajne službe od 2020. godine. U kolovozu je rekao da njegova supruga živi s njime u njegovu uredu i da se nikada ne razdvajaju iz sigurnosnih razloga od početka ruske invazije. Njegov glasnogovornik rekao je dva mjeseca prije da je Budanov bio meta “više od deset” atentata.