Nevjerojatna uzurpacija u Tisnom: 'Povadili su masline s korijenom i samljeli suhozid, nisam prepoznala svoj teren'

Iz općine Tisno kažu da nikada nisu dobili nikakav zahtjev, te da nisu prodali zemlju bračnom paru koji očigledno kani graditi

FOTO: Provjereno Nove TV

Gospođa Nevenka Divna Božikov željela je prodati svoje poljoprivredno zemljište u općini Tisno, smješteno uz more, kako bi mogla sagraditi kuću. No, kako je ispričala za Provjereno Nove TV, nakon što je pronašla kupca za zemljište i krenula u proces prodaje, otkrila je da joj je netko iščupao masline i porušio suhozide.

Susjedi su poravnati teren i prokopali puteve, te postavili betonske stupove i rasvjetu, kaže. Svi ti radovi obavljeni su na poljoprivrednom zemljištu i zaštićenom području na kojem se ne smije graditi.

Dugo nije bila na svojoj zemlji

“Ja sam to htjela prodati da bih kuću napravila, dovršila, onda sam našla ponuditelja, ponudila sam jednoj gospođi, ona je htjela vidjeti, kad ono, nema terena, sve izravnato. Stabla skroz s korijenom izvađena, moj suhozid samljeven, zatrpane rupe sa zemljom i posuto s kamenčićima, šljunkom”, ispričala je gospođa Nevenka.

Nevenka je pojasnila da godinama nije bila na svojoj zemlji, a kada ju je htjela prodati, zatekla ju je sasvim drugačijom od onoga kakvom je pamti. Susjede optužuje za devastaciju, ali i uzurpaciju njenog terena.

Gospođa Nevenka je priznala da se teško snalazi po vlastitoj zemlji, jer se mnogo toga promijenilo. Nastavlja da ju nitko nije zvao niti pitao. Da nije pokušala priliku prodati zemlju, ne bi uopće znala što se na njoj događa.

Ukrali joj oko 200 kvadrata

Susjeda optužuje za promjenu međe i za prisvajanje dijela njenog terena kako bi napravio put. Zbog cijele priče s terenom sin gospođe Nevenke angažirao je i geodeta, koji je izašao na teren i utvrdio da je probijen put na štetu gospođe Nevenke.

“Crveno je označeno kao novi suhozid, tj. lažni suhozid, oni su presložili staro kamenje, ali je očito i da su oduzeli dio parcele. Geodet je rekao da je s ovom radnjom probijanja puta majci oduzeto oko 200 kvadratnih metara”, ispričao je sin gospođe Nevenke, koji zbog svog posla nije htio stati pred kamere.

Susjeda se upisala na susjedni teren 2021. godine

Susjedna čestica pripada ženi koja se bavi prodajom nekretnina. Zemljišne knjige pokazale su da se ta osoba upisala na česticu u susjedstvu gospođe Nevenke na temelju sudske presude iz lipnja 2021. godine. Te godine susjeda se upisala na oko sedam tisuća kvadratnih metara poljoprivrednog zemljišta, s kojeg je potom sudskom presudom uklonila ostale vlasnike.

Teren je potom očistila od makije, te prokrčila i nasula put. “Gospođa spominje da ona nema veze s tim putem, ali ćete vidjeti da taj probijeni put ide od istočnog djela njezinog terena skroz do zapadnog pa skroz u krug, oko njezinog terena. Ima još u dnu njezinog terena na zapadu probijen put prema moru. Znači, da se zaključiti da se radi o namjeri pravljenja autokampa. Je li to točno ili ne, vidjet ćemo”, dodaje sin gospođe Nevenke.

Tvrde da su kupili zemlju od općine

Gospođa Nevenka kontaktirala je susjedu, pa ju pitala “jeste uzeli moju zemlju, što vam se dogodilo?”. Ova joj je na to odgovorila da je zemlju kupila od općine Tisno, na što joj je Nevenka rekla da ju nitko o tome nije obavijestio. Tu su završile poziv, a susjeda je rekla da će o svemu razgovarati s mužem i povratno joj se javiti.

Budući da joj se nitko nije javio, Nevenka je sama odlučila nazvati susjede i ponuditi im da kupe zemlju, “kada su već to napravili”.

Načelnik nikada nije dobio zahtjev

Provjereno je odgovore na pitanja vezana uz ovu bizarnu situaciju potražilo u općini Tisno, kod načelnika Kristijana Jareba. Na pitanje je li općina izdala dozvolu za otvaranje autokampa ili nečeg sličnog, Jareb odgovora da prema prostornom planu na tom području ne smije biti autokamp.

“Znači kompletni taj dio je zaštićeni obalni pojas, mi smo čak digli kao Općina nekoliko kaznenih prijava prema tim ljudima jer imamo samo tri komunalna redara, znači sve što je 70 metara od mora je čak kaznena prijava”, kaže Jareb, koji dodaje da nikada nije čuo za susjede gospođe Nevenke, te da nikada nije dobio njihov službeni zahtjev koji bi imao veze s tim zemljištem.

Unatoč izostanku zahtjeva, činjenica je da su probijena dva puta prema moru, postavljeni stupovi i rasvjeta.

Slučaj je u rukama policije i DORH-a

Cijela priča dobila je još jedan zaplet. Tijekom posljednjeg pokušaja dogovora, susjeda je prijetila da će upravo oni “nazvati Otvoreno i da će cijela Hrvatska znati za mene”. “Mislim si što je? Ili sam ja nenormalna ili je ona nenormalna. Od muke mi se došlo smijati kako mi prijeti”, priznaje gospođa Nevenka.

Na pokušaje kontakta, bračni par se oglušio. Susjeda je rekla kako vozi i da će se čuti za 20 minuta, no nikad nije uzvratila poziv, a iz ureda njezinog supruga kažu “nema njega ovdje”, uz spuštanje slušalice. Susjedi se potom nisu više javljali na pozive, a oglušili su se i na poruke. Cijeli slučaj sada je u rukama policije i DORH-a, kojima se Nevenka također obratila.