Njemački sindikat strojovođa prekida štrajk ranije. Nastavljaju pregovore o kraćem radnom vremenu

Trebao je trajati do ponedjeljka navečer

21 December 2022, Brandenburg, Jacobsdorf: The regional express RE1 of the Ostdeutsche Eisenbahngesellschaft (Odeg) stops at Jacobsdorf station on its way to Berlin. In view of train cancellations and disruptions in regional transport in Berlin and Brandenburg, the Brandenburg Ministry of Transport wants to quickly achieve improvements in talks with the railroad companies. There will be another meeting this week, the ministry in Potsdam announced on Tuesday. The company Odeg had also confirmed that ten additional train drivers will start work at the beginning of the year. Over the weekend, Ostdeutsche Eisenbahngesellschaft (Odeg) cited an overloaded light rail network in Berlin, construction work, the consequences of the weather, such as frozen switches, and a high level of sick leave as reasons for the limited service. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
FOTO: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Njemački sindikat strojovođa GDL će opozvati obustavu rada ranije nego što je bilo planirano dok se pregovori s državnom kompanijom Deutsche Bahn (DB) nastavljaju, rekle su obje strane u subotu. Četvrti i najduži štrajk u višemjesečnom sporu oko plaća i radnog vremena započeo je u dva sata iza ponoći u srijedu, a trebao je trajati do ponedjeljka navečer.

Međutim, sindikat je rekao da će sada štrajk u teretnom prijevozu biti zaustavljen u 18 sati u nedjelju, a u putničkom prijevozu u ponedjeljak u dva sata iza ponoći. Radnici u prometnom sektoru su diljem Europe organizirali štrajkove za više plaće kako bi se mogli nositi s posljedicama inflacije.

“Pregovori se napokon nastavljaju”, rekao je u priopćenju Martin Seiler, šef ljudskih potencijala Deutsche Bahna. Ministar prometa Volker Wissing je kazao da pozdravlja nastavak pregovora i ranije okončanje štrajka. Obje strane su pristale pregovarati tijekom narednih pet tjedana, a novih štrajkova neće biti barem do 3. ožujka.

Žele kraće radno vrijeme

Pregovori su strogo povjerljivi, a strane neće javno objavljivati pojedinosti dok oni ne završe, dodali su. “O svim pitanjima se raspravljalo u konstruktivnom ozračju i oblikovana su kao putokaz za konačne pregovore”, rekao je Seiler. Jedan od glavnih zahtjeva GDL-a je da se radno vrijeme skrati na 35 sati tjedno s trenutnih 38 sati te da djelatnici pritom zadrže cijelu plaću.

Deutsche Bahn je ovo bio odbacio kao preskupo i rekao da bi trebao zaposliti 10 posto novih djelatnika kako bi se popunila praznina u vrijeme kada analitičari upozoravaju na manjak kvalificirane radne snage.

“Spremnost DB-a na pregovore o smanjenju radnih sati za radnike u smjenama je od središnjeg značaja”, rekao je čelnik GDL-a Claus Weselsky.