Novi debakl udruge Željke Markić. Upravo odlučeno da je životno partnerstvo skroz u skladu s Ustavom

Zakon o životnom partnerstvu u Saboru je izglasan 2014. godine

20.09.2023., Zagreb - Konferencija Dezinformacija – izazov XXI. stoljeca na kojoj govore brojni hrvatski i poljski komentatori. Panel diskusija na kojo su sudjelovali: Ivan Hristic, Jakov Zizic, Marija Selak Raspudic, Andrzej Zybertowicz, Matija Stahan. Zeljka Markic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Ustavni sud Republike Hrvatske potvrdio je suglasnost Zakona o životnom partnerstvu s Ustavom RH, čime se potvrđuje jednakost u uređivanju pravnih i obiteljskih odnosa kako u braku, tako i u životnom partnerstvu, objavila je udruga Dugine obitelji. “Udruga Dugine obitelji s oduševljenjem pozdravlja rješenje Ustavnog suda”, poručili su.

Podsjetimo, Zakon o životnom partnerstvu u Saboru je izglasan 2014. godine, a donijela ga je Vlada Zorana Milanovića godinu ranije. Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnijela je, među ostalima, udruga U ime obitelji.

“Ova odluka označava značajan korak naprijed prema ostvarivanju jednakosti i priznanju prava za sve članove hrvatskog društva, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji. U današnjem rješenju Ustavnog suda vezanim za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, učinjen je još jedan veliki korak prema priznavanju i zaštiti prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj”, poručili su iz Duginih obitelji.

Pravo na poštovanje obiteljskog života zajamčeno svim osobama

U navedenom rješenju više puta je naglašeno kako su spolni i rodni diverzitet zaštićeni Ustavom Republike Hrvatske te se ističe kako sve osobe moraju imati zajamčeno poštovanje i pravnu zaštitu njihovog osobnog i obiteljskog života te ljudskog dostojanstva.

Dugine obitelji podržavaju ovu potvrdu, kojom se ističe kako su spolna i rodna raznolikost temeljne vrijednosti ustavne države. Ustavni sud ističe da je pravo na poštovanje obiteljskog života

zajamčeno svim osobama, bez obzira na spol, seksualnu orijentaciju i rod/rodni identitet, te je pod izravnom zaštitom Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava.Udruga Dugine obitelji podržava ovo stajalište, naglašavajući važnost priznavanja i zaštite prava obiteljskog života svih pojedinaca”, navode iz Udruge.

‘Zakon promijenio živote mnogih LGBTIQ osoba u Hrvatskoj na bolje’

Dodaju kako ova podrška priznavanju prava i zaštiti obiteljskog života odražava temeljne vrijednosti europskog društva.

“Ova presuda Ustavnog suda, kojom se potvrđuje usklađenost Zakona o životnom partnerstvu s Ustavom Republike Hrvatske, ne samo da predstavlja značajan pravni korak prema jednakosti, već ima dubok socijalni i emocionalni utjecaj na LGBTIQ zajednicu u Hrvatskoj. Više od tisuću osoba u zemlji sklopilo je životno partnerstvo, a ova presuda postavlja temelje daljnjem napretku i prihvaćanju LGBTIQ zajednice”, ističu.

“Zakon o životnom partnerstvu je, kažu, promijenio živote mnogih LGBTIQ osoba u Hrvatskoj na bolje. Pružio je pravnu sigurnost i priznanje njihovim obiteljima, stvarajući osjećaj pripadnosti i jednakosti pred zakonom”.

‘Ovaj dokument nije samo puko pravno rješenje’

“Upravo ova potvrda Ustavnog suda dodatno naglašava važnost prava na obiteljski život za LGBTIQ osobe, čime se pridonošenje društvu raznolikosti čini snažnijim i inkluzivnijim”, komentirao je predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

“Preko petsto sklopljenih životnih partnerstava ukazuje na stvarnu potrebu i želju LGBTIQ zajednice za priznavanjem i zaštitom svojih obiteljskih jedinica. Uzimanje u obzir stvarnih životnih priča i transformacija koje je ovaj zakon omogućio postavlja odluku Ustavnog suda u kontekst stvarnih pozitivnih promjena na individualnoj razini”, dodaje.

“Priznanje prava LGBTIQ obitelji od strane najvišeg pravnog tijela u zemlji šalje snažnu poruku društvu da su obiteljski život i ljubav bez obzira na seksualnu orijentaciju jednako vrijedni i zaslužuju potpuno pravno priznanje. Ovaj dokument stoga nije samo puko pravno rješenje, već ključan korak prema stvaranju društva u kojem se svi građani osjećaju priznatima, poštovanima i zaštićenima, bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju i obiteljski status”, zaključuje Martinović.

Temelji za progresivan i tolerantniji društveni okvir

U konačnici, udruga Dugine obitelji izražava nadu da će ovo rješenje Ustavnog suda potaknuti daljnju afirmaciju ljudskih prava i jednakosti, stvarajući otvoreno i inkluzivno društvo u kojem se poštuje raznolikost i dostojanstvo svakog pojedinca.

Ova povijesna presuda postavlja temelje za progresivan i tolerantniji društveni okvir, u kojem se svi građani osjećaju jednako važnima i uvaženima, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu, poručili su iz udruge Dugine obitelji.