Policija upala u ured portugalskog premijera, uhapsila mu najbliže suradnike. Hitno je otišao na razgovor s predsjednikom

Eksploatacija litija i mega-projekt sa zelenim vodikom našli su se pod istragom

Portugal's Prime Minister Antonio Costa waits for his Moroccan counterpart during the XIV Portugal-Morocco High Level Meeting in Lisbon on May 12, 2023. (Photo by CARLOS COSTA / AFP)
FOTO: AFP

Policija pretražuje službenu rezidenciju portugalskog premijera Antónia Coste, a uhitila je njegovog šefa kabineta Vítora Escáriju u sklopu istrage o shemama za eksploataciju litija na sjeveru zemlje i mega-projektom zelenog vodika u Sinesu, piše Politico.

U tijeku su pretresi i u ministarstvu okoliša i infrastrukture. Također, priveden je Costin osobni savjetnik Diogo Lacerda, jedan od premijerovih najbližih ljudi, te gradonačelnik Sinesa Nuno Mascarenhas, navode lokalni mediji.

Costina socijalistička vlada s entuzijazmom je poduprla brojne sheme za vađenje litija u različitim područjima Portugala, ali ti su projekti već dulje vrijeme okruženi brojnim kontroverzama. Sporna je niska kvaliteta litija koji bi se eksploatirao, ali i ogromna šteta koja bi pritom nastala u okolišu.

Sastanak s predsjednikom

Vlast se uzdala i u proizvodnju zelenog vodika u luci Sines, projekt koji se financira milijardama eura novca EU-a za inovacije.

Portugalski list Lusa izvijestio je da se Costa sastao s portugalskim predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousom nedugo nakon što je policija upala u njegovu rezidenciju, no u javnosti još uvijek nije poznato o čemu su razgovarali.

Ubrzo nakon što je Costa napustio predsjedničku palaču, državna televizija RTP izvijestila je da je predsjednik države pozvao Lucíliu Gago, portugalsku državnu tužiteljicu.

Vlada praćena skandalima

Antonio Costa je premijer Portugala od 2015. godine. Vodio je manjinsku vladu koju je poduprla koalicija ljevičarskih snaga, a za vrijeme njegova mandata država je doživjela turistički procvat koji je potaknuo gospodarski oporavak zemlje nakon godina financijske krize.

Za premijera je ponovno izabran 2019. i posljednji put na izvanrednim izborima održanim 2022., kada je njegova Socijalistička stranka neočekivano osigurala apsolutnu većinu mjesta u portugalskom parlamentu. Unatoč razmjerima njegove pobjede, Costina najnovija vlada pogođena je nizom skandala, a u manje od dvije godine više od desetak članova njegova kabineta dalo je ostavke iz različitih razloga.

Iako je portugalski predsjednik otvoreno kritizirao Costinu vladu opterećenu skandalima, odbio je raspustiti parlament i raspisati nove izbore, tvrdeći da bi taj potez bio destruktivan u trenutku kada zemlja pokušava raspodijeliti sredstva EU-a za oporavak.