Novo zveckanje oružjem. Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil prema stožeru južnokorejske vojske

U rujnu je Pjongjang čak upisao status nuklearne države u svoj ustav

A man walks past a television screen showing a news broadcast with file footage of a North Korean missile test, at a railway station in Seoul on September 13, 2023. North Korea has fired two short-range ballistic missiles, the South Korean military said on September 13, with leader Kim Jong Un in Russia ahead of a summit with President Vladimir Putin. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)
FOTO: AFP

Sjeverna Koreja ispalila je u nedjelju neidentificirani tip balističkog projektila, priopćile su japanska obalna straža i južnokorejska vojska.

Projektil je lansiran prema moru s istočne obale Sjeverne Koreje, prema glavnom stožeru južnokorejske vojske. Detalji trenutno nisu poznati.

Lansiranje je uslijedilo nakon upozorenja dužnosnika u Seoulu i Tokiju da se nuklearno naoružana Sjeverna Koreja priprema za probno ispaljivanje projektila, uključujući jedan od svojih interkontinentalnih balističkih projektila najvećeg dometa ovoga mjeseca.

Seoul i Washington upozorili su u subotu Sjevernu Koreju da će svaki nuklearni napad na Sjedinjene Države i Južnu Koreju značiti i kraj sjevernokorejskog režima.

UN osudio aktivnosti Sjeverne Koreje

Vijeće sigurnosti UN-a rezolucijama je osudilo aktivnosti Sjeverne Koreje s balističkim projektilima, ali ih Pjongjang brani kao suvereno pravo na samoobranu.

Seoul i Washington sudjelovali su u petak na drugom zasjedanju Savjetodavne nuklearne skupine u Washingtonu ustanovljene radi nuklearnog odvraćanja u slučaju sukoba sa Sjeverom, piše agencija AFP.

Testiranje je obavljeno u nedjelju u spomen na 17. prosinca 2011. kada je umro Kim Jong Il, bivši sjevernokorejski vođa, otac današnjeg vođe Kim Jong Una, dodaje AFP.

Upisali status nuklearne države u ustav

Lani je Sjeverna Koreja objavila novu doktrinu po kojoj je njezin status nuklearne sile “nepovratan” i što joj dopušta da izvede preventivni nuklearni udar u slučaju prijetnje opstojnosti njezina režima.

U rujnu je Pjongjang čak upisao status nuklearne države u svoj ustav. U studenom je Sjeverna Koreja uspjela u orbitu postaviti špijunski vojni satelit koji će je, kako tvrdi, opskrbljivati snimkama američkih te južnokorejskih vojnih postrojenja.