Objavljen popis najtraženijih bjegunaca u EU-u. Na njemu je i ovaj zločinački dvojac iz Hrvatske, jedan je ubojica

Na popisu su Davor Čizmok i Tomislav Drmić

FOTO: Europol

Europska mreža timova za aktivno traganje za bjeguncima (ENFAST) uz potporu Europola pokrenula je kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji 2023. godine. Popis kriminalaca je upravo ažuriran, a na mrežnoj stranici objavljeno je više od 50 novih najtraženijih bjegunaca. Cilj ovogodišnje kampanje je povećati svijest javnosti o bjeguncima koji se traže zbog počinjenja teških kaznenih djela.

Neka od kaznenih djela koja su počinili bjegunci s ovogodišnjeg popisa uključuju, među ostalim, ubojstvo, trgovanje ljudima, oružanu pljačku i kibernetički kriminal.

Dvojac iz Hrvatske

Među njima su i dvojica iz Hrvatske. Prvi je Davor Čizmok, 43-godišnji hrvatski državljanin za kojim se traga radi dva kaznena djela teškog ubojstva.

Drugi je Tomislav Drmić, 30-godišnjak za kojim se traga radi kaznenih djela Zločinačko udruženje, Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, Neovlaštena proizvodnja i promet drogama i Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari

EUROPOL/ENFAST
EUROPOL/ENFAST

‘Budite naš novi junak’

“Suradnja EU zemalja i suradnja s građanima Europske unije ključna je u pokušaju pronalaska traženih bjegunaca. Ti kriminalci bježe iz zemlje u zemlju i opetovano pokušavaju izbjeći tijela za provedbu zakona. Dovoljno je samo nekoliko trenutaka da pregledate naš popis najtraženijih bjegunaca u Europskoj uniji i spasite potencijalne žrtve. Posjetite mrežnu stranicu i pomozite nam u njihovom pronalasku. Budite naš novi junak”, izjavila je izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle.

ENFAST i Europol pozivaju građane EU-a da posjete mrežnu stranicu i pregledaju slike ovih bjegunaca kako bi vidjeli prepoznaju li ikoga. Tema ovogodišnje kampanje je omogućiti građanima da se uključe u priču te da i sami postanu superheroji.

Ove godine kampanja će biti predstavljena na nizozemskom Heroes Comic Conu u Utrechtu u subotu. Sve što trebate je posjetiti mrežnu stranicu najtraženijih bjegunaca u EU-u, držati oči širom otvorene i poslati anonimnu dojavu putem mrežne stranice, navode.

Više anonimnih dojava doista i dovelo do uhićenja

Anonimnu dojavu koju pošaljete putem mrežne stranice zaprimit će ENFAST zajednica. ENFAST je europska mreža policijskih službenika iz nacionalnih timova za traženje bjegunaca koji su dostupni 24 sata na dan, 7 dana tjedno, i koji mogu odmah djelovati kako bi locirali i uhitili bjegunce kada je to potrebno.

Članovi ENFAST-a su specijalizirani za lociranje kriminalaca koji su u bijegu i koje se sumnjiči ili koji su osuđeni za počinjenje teških kaznenih djela te su za njima raspisani europski uhidbeni nalozi.

Popis najtraženijih bjegunaca u EU-u je do sada rezultirao velikim uspjehom te je više anonimnih dojava doista i dovelo do uhićenja. Kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u EU-u pokrenula je ENFAST zajednica u siječnju 2016. godine uz punu podršku Europola, priopćili su iz Ravnateljstva policije.

Koliko je do sada bjegunaca uhićeno

Od tada je objavljeno 408 profila bjegunaca na mrežnoj stranici; uhićeno 146 bjegunaca; 50 uhićenja bilo izravna posljedica objave profila bjegunaca na mrežnoj stranici; 21 slučaj uspješno riješen od pokretanja prošlogodišnje kampanje u rujnu 2022. godine.

Ovogodišnja kampanja će se također objaviti na raznim društvenim mrežama te će pozivati na djelovanje na svim EU jezicima kako bi se doprlo do što većeg broja ljudi.