Ogroman sigurnosni fijasko. Lopov iz otključanog auta nehotice ukrao kartice za ulaz u Vijeće za nacionalnu sigurnost

U ukradenoj torbici bile su kartice za ulaz u čak tri zaštićena ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost

Krađa automobila 02.01.2019., Karlovac - Kradja automobila. rrPhoto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Od sredine do kraja 2020. godine po Zagrebu je operirao lopov koji je iz otključanih automobila krao novčanike, torbice i druge vrijedne stvari, a u svom pohodu na vrat si je navukao i tajne službe. Naime, opljačkao je jednog od agenata obavještajne službe, piše Danica. Lopov star 28 godina, inače konobar, u studenom 2020. na Čulinečkoj cesti u Zagrebu nabasao je na nezaključanu Opel Astru. U njoj je pronašao torbicu s osobnim dokumentima muškarca za kojega se ispostavilo da je obavještajac.

Da stvar bude gora, u otključanom automobilu ostavio je u torbici, osim osobnih dokumenata, i značku i iskaznicu Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost i čak tri kartice za ulaz u strogo štićeni objekt Ureda VNS-a u Jurjevskoj ulici u Zagrebu. Konobar je to ukrao, čime je privukao pozornost tajnih službi koje su mu ubrzo ušle u trag.

Imao je i pomagača

Ispostavilo se da je 28-godišnjak ukrao stvari iz još četiri nezaključana automobila, ali plijen nije bio ni približno tako impresivan. Jedno vrijeme imao je i pomagača s kojim je u listopadu iste godine opljačkao tri mlade osobe u parku u Ulici Milovana Gavazzija. Došli su do klupice na kojoj su sjedila dva mladića i djevojka, predstavili im se kao ”policijski službenici iz narkotika” te ih pretresli i uzeli im 1600 kuna.

Kradljivac je ovih dana proglašen krivim na sudu i osuđen na dvije godine zatvora, od čega deset mjeseci bezuvjetno, a 14 mjeseci uvjetno. Sutkinja mu je kao olakotnu okolnost uzela činjenicu da je priznao kaznena djela te se pokajao za njih. ”Osim toga, on je otac malodobnog djeteta, zaposlen i ostvaruje redovita mjesečna primanja te je u vrijeme počinjenja ovih kaznenih djela bio kazneno neosuđivan”, rekla je sutkinja.