Opasni vatreni crveni mravi razvili fascinantan način da prežive velike poplave. Ubrzano koloniziraju Australiju naslagani u splavi

Snimljeno je neobično ponašanje mrava koji su formirali splav kako bi plutali na površini vode

FOTO: Screenshot YouTube

Vatreni mravi formiraju splavi kako bi preživjeli i plovili vodama koje su poplavile jugoistočni Queensland u Australiji. Stručnjaci upozoravaju da ta neočekivana sposobnost i promjenjivo vrijeme mogu ubrzati širenje jedne od najinvazivnijih vrsta na svijetu, piše The Guardian.

Nakon što su oluje poharale australsku regiju tijekom Božića i Nove godine, Reece Pianta iz Vijeća za invazivne vrste pozvao je ljude da budu na dodatnom oprezu, budući da su uvezeni crveni vatreni mravi snimljeni kako u hrpicama plutaju po poplavnim vodama.

“Vatreni mravi su aktivniji prije ili nakon kiše i mogu formirati velike plutajuće splavi koje se kreću s vodenim strujama kako bi uspostavile uporišta u novim područjima”, rekao je i dodao da su dokaze takvog ponašanja mrava vidjeli nedavno na farmama trske južno od Brisbanea.

Farmer snimio mrave

Za australski Guardian rekao je da mu je farmer poslao video rijetkog ponašanja mrava. Bio je to prvi put da je Pianta vidio snimke tog neobičnog adaptivnog ponašanja nastale u Australiji.

Vatreni mravi će praviti splavi tek kada dostignu određenu gustoću na nekom području, pojasnio je i dodao nova snimka s farme ukazuje na rast broja jedinki ove invazivne vrste mrava. “Jednostavno su vrlo učinkoviti u širenju, mogu se hraniti bilo čime i stvarno mogu dominirati staništem nakon što se presele u novo područje”, rekao je.

Upravo su zato stručnjaci itekako zabrinuti. ”Brine nas mogućnost da na poplavnim vodama otplutaju nižih područja. Ne poplavljuju samo poljoprivredna zemljišta, već i močvarna i obalna staništa. Posebno su prilagođeni napadima na ptice koje se gnijezde na tlu i na njihova jaja”, kaže ovaj stručnjak.

Crveni vatreni mravi mogu ubiti stoku, pa čak i ljude, kao i oštetiti infrastrukturu i narušiti čitave ekosustave. Dosad su napali oko 700.000 hektara u području Brisbanea.

U studenom je otkriveno da su probili zaštitne linije kada je pronađeno šest gnijezda 13 kilometara južno od granice Novog Južnog Walesa (NSW) u Murwillumbahu. Još jedno gnijezdo identificirano je sredinom prosinca na granici Queensland-NSW u dolini Currumbin. Pianta je rekao da ovakvo ponašanje naglašava važnost financiranja iskorjenjivanja mrava.

Invazivne štetočine

Inače, riječ je o vrsti mrava porijeklom iz Južne Amerike. Vjeruje se da su u Australiju stigli na brodovima, kroz luku Brisbane 2001. godine, no postoji mogućnost da su u zemlji prisutni još od 1992. godine. Tamnocrvenkasto-smeđe su boje s tamnijim trbuhom, a njihova gnijezda izgledaju poput malih humaka rahle, mrvičaste zemlje. Obično se šire jer ljudi pomiču kontaminirano tlo.

“Uvezeni crveni vatreni mravi su strašne invazivne štetočine, koje uzrokuju ozbiljnu društvenu, ekonomsku i ekološku štetu”, istaknula je u studenom ministrica poljoprivrede New South Walesa Tara Moriarty.

Naredba o biosigurnosti, koja obuhvaća zaraženu zonu Murwillumbah, strogo ograničava pomicanje poljoprivrednog materijala. Kršenje naredbe može biti kažnjeno s 1,1 milijuna dolara za pojedince ili 2,2 milijuna dolara za tvrtke.