Otišla je u Siriju s 15 godina, udala se za terorista iz ISIS-a, a onda htjela natrag u Britaniju. Sada je izgubila sudsku bitku

Shamima Begum otišla je u Siriju kako bi se pridružila terorističkoj skupini

(FILES) Renu, eldest sister of missing British girl Shamima Begum, holds a picture of her sister while being interviewed by the media in central London, on February 22, 2015. A judgement is expected on February 23, 2024 in the appeal case of Shamima Begum, 24, a British woman who lost her UK citizenship after leaving Britain as a teenager to marry an Islamic State fighter. Around 900 people are estimated to have travelled from Britain to Syria and Iraq to join the IS group. Of those, around 150 are believed to have been stripped of their citizenship, according to government figures. (Photo by LAURA LEAN / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Shamima Begum, rođena u Velikoj Britaniji u obitelji imigranata iz Bangladeša koja je s 15 godina otišla u Siriju kako bi se pridružila Islamskoj državi, nije u petak na Žalbenom sudu uspjela oboriti presudu nižeg suda kojom joj je oduzeto britansko državljanstvo te se ne može vratiti u Britaniju. Sada 24-godišnjakinja, Begum je otišla u Siriju kako bi se pridružila terorističkoj skupini IS-a. Udala se za borca IS-a i rodila troje djece od kojih niti jedno nije preživjelo.

Državljanstvo joj je oduzeto u veljači 2019. godine na temelju procjene da predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost, nakon što je otkriveno da se nalazi u sirijskom izbjegličkom logoru. Prošle godine je Begum izgubila bitku protiv Posebnog imigracijskog povjerenstva za žalbe (SIAC) koji je ocijenio da je oduzimanje državljanstva bilo u skladu sa zakonom. Njezini odvjetnici nisu uspjeli poništiti tu odluku na Žalbenom sudu. Ministarstvo unutarnjih poslova smatralo je da vraćanje državljanstva Begum nije u interesu sigurnosti zemlje.

Sama je donijela odluku, tvrdi sutkinja

Sva tri suca Žalbenog suda su odbacila zahtjev Begum za vraćanje državljanstva. “Moglo bi se argumentirati da je presuda u slučaju Begum vrlo oštra. Ali također bi se moglo argumentirati da je Begum sama kriva za svoje nedaće. No, nije na sudu da se složi ili ne složi s ijednim od dvaju stajališta. Sud je imao zadaću ocijeniti da li je odluka o lišavanju državljanstva bila nezakonita. Kako nije, žalba Begumove je odbačena”, objasnila je sutkinja barunica Sue Carr.

Begumina odvjetnica je tvrdila da država nije istražila da li je njezina klijentica možda bila žrtva trgovine ljudima. Prema sutkinji Carr, “Begum je možda bila pod utjecajem i manipulacijom drugih, ali je ipak donijela sračunatu odluku da otputuje u Siriju i pridruži se Islamskoj državi”. Zbog razloga nacionalne sigurnosti, izdaje i drugih oblika nelojalnosti, državljanstvo se može oduzeti u 14 zemalja EU-a, uključujući Francusku, Grčku i Rumunjsku. Nizozemska može oduzeti državljanstvo bez ikakve obavijesti.