Upravo objavljeno: Otvara se službena istraga o opozivu američkog predsjednika Bidena

Radi se o optužbama za zloporabu i opstrukciju vlasti te korupciju

US President Joe Biden holds a press conference in Hanoi on September 10, 2023, on the first day of a visit in Vietnam. Biden travels to Vietnam to deepen cooperation between the two nations, in the face of China's growing ambitions in the region. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
FOTO: AFP

Zastupnički dom američkog Kongresa otvorit će istragu o opozivu predsjednika Joea Bidena, rekao je Kevin McCarthy, republikanski vođa Zastupničkog doma. Istraga će se pokrenuti iako se tek trebaju dokazati optužbe da je američki predsjednik izravno profitirao na inozemnim poslovima svoga sina Huntera Bidena.

Ovaj potez nastao je uslijed sve jačeg pritiska desnijeg krila republikanske stranke da nastavi s istragom, a neki od njih su i zaprijetili da će raditi na tome da svrgnu McCarthyja ako ne poduzme korake po pitanju istrage, piše CNN.

“Radi se o optužbama za zloporabu i opstrukciju vlasti te korupciju. Naređujem odboru Zastupničkog doma da otvori službenu istragu o opozivu predsjednika Joea Bidena”, rekao je večeras McCarthy u obraćanju ispred svog ureda na Capitol Hillu.

Istragu će voditi tri istaknuta republikanca

Istrage republikanske stranke koje vodi Zastupnički dom još nisu pružile nikakve izravne dokaze da je predsjednik financijski imao koristi od inozemnih poslova svoga sina Huntera.

McCarthy je rekao da se otvara istraga o, kako kaže, “kulturi korupcije” kod prve obitelji. Istragu će voditi James Comer iz Kentuckyja, Jason Smith iz Missourija i Jim Jordan iz Ohija.

Bijela kuća je priopćila da nema nikakvog temelja za istragu, a Biden se ruga republikancima vezano uz mogući opoziv. Ustav SAD-a daje ovlasti Kongresu da pokrene postupak opoziva protiv vladinih dužnosnika, uključujući i predsjednika, za izdaju, korupciju i druga teška kaznena djela i prijestupe.

Opoziv Bidena teško da bi mogao uspjeti

Predsjednika se može opozvati ako donji dom Kongresa, tj. Zastupnički dom, jednostavnom većinom podrži optužbe iz istrage koju uobičajeno vodi Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma.

Nakon toga proces se seli u Senat, gornji dom, koji održava suđenje kako bi utvrdio predsjednikovu krivnju. Za osudu je potrebna dvotrećinska većina u Senatu.

Opoziv Bidena teško da bi mogao uspjeti. Republikanci imaju vrlo tijesnu većinu u Zastupničkom domu, 222-212, a čak i kada bi opoziv bio izglasan ne bi prošao u Senatu jer ga drže demokrati.