Ova osnovna škola u Osijeku već je zabranila mobitele. Nastavnica: 'Djeca više komuniciraju, smješkaju se i aktivnija su'

U jednoj osječkoj školi zabrana se već primjenjuje

FOTO: PIXSELL

U skladu s najavama i novim pravilnikom o provedbi nastave, čini se da dolazi kraj korištenju mobitela u osnovnim školama. U Splitu je odluka već donesena na razini ravnatelja osnovnih škola i treba biti potvrđena putem vijeća roditelja i izmjena dok se u drugim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije i drugih regija i dalje očekuje odluka, piše Dalmatinski portal.

U jednoj osječkoj osnovnoj školi već je uvedeno novo pravilo, piše HRT. Učenici mobitele moraju odložiti u označene kutije na početku nastave. Svaki nastavnik preuzima kutiju za taj dan i pohranjuje je u zbornicu, objašnjava Sonja Kovač, nastavnica matematike i fizike u OŠ Ivana Filipovića u Osijeku.

Dok će splitski osnovnoškolci u školu će ulaziti s ugašenim mobitelom u torbi i upalit će ga tek kada napuste odgojno-obrazovnu instituciju. Iznimka su djeca sa zdravstvenim poteškoćama i ako se mobitel koristi u obrazovne svrhe.

Promjene ponašanja učenika

Ova odluka o zabrani mobilnih telefona dobro je prihvaćena među osječkim učenicima. Navode da sada pažljivije prate nastavu i da je komunikacija među njima postala kvalitetnija. Škola tvrdi da je donijela odluku o ograničenoj upotrebi mobitela nakon što je promatrala promjene u ponašanju učenika koje su bile direktna posljedica njihovog korištenja, uključujući smanjenu koncentraciju, anksioznost i siromašniji rječnik.

“Primjećujem da su sada slobodniji, češće dolaze k nama nastavnicima. Razgovaraju s nama. Međusobno više komuniciraju, smješkaju se i aktivniji su tijekom odmora,” kaže Darija Atlagić, nastavnica hrvatskog jezika u OŠ Ivana Filipovića u Osijeku.

Dio nastavnog plana

Osječka škola raspolaže informatičkom opremom koju mogu koristiti i učenici i nastavnici za izvođenje nastave i obavljanje školskih zadataka. “Kroz projekt e-škole dobili smo mnogo takve opreme… digitalne, i zapravo nemamo razloga, osim za kontaktiranje sa svojim prijateljima ili roditeljima tijekom nastave, da učenici nose svoje mobilne telefone,” rekao je Zlatko Kraljević, ravnatelj OŠ Ivana Filipovića u Osijeku.

Prema novom pravilniku, ako postoji potreba, učenici u svakom trenutku mogu zatražiti mobilni telefon kako bi se javili svojim roditeljima. Odluka o ograničenoj upotrebi mobilnih telefona za učenike sada je dio nastavnog plana tekuće školske godine i pravilnika o korištenju mobilnih telefona.