Ozbiljan skandal u Švicarskoj: 'Šestorica biskupa prikrivala zlostavljanje dječaka, a vrh Crkve šuti o tome'

Jedan od biskupa je navodno već optužen za seksualno zlostavljanje dječaka

FOTO: Screenshot So-talk

Švicarska biskupska konferencija odgovorila je danas na optužbe da prikriva slučajeve seksualnog zlostavljanja u vlastitim redovima. Tamošnji medij SonntagsBlick objavio je pismo u kojem bivši istaknuti svećenik u teško optužuje dvojicu sadašnjih i četvoricu bivših biskupa za prikrivanje seksualnog zlostavljanja.

Jedan od njih je navodno već optužen za seksualno zlostavljanje dječaka, no SonntagBlick nije mogao dobiti potvrdu te informacije. Pismo s optužbama upućeno papinom nunciju u Švicarskoj potpisuje 62-godišnji Nicolas Betticher, pastor iz Berna i bivši zaposlenik švicarskog Federalnog vijeća.

Švicarska biskupska konferencija priznala je da je zaprimila pismo u svibnju i poručila da se odgovorni u Rimu, odnosno Dikasterij za biskupe, već bave tim pitanjem.

Istraga u tijeku

Felix Gmür, predsjednik Švicarske biskupske konferencije, kazao je da je naredio istragu koju vodi biskup Joseph Bonnemaina, čiji bi rezultati trebali biti poznati krajem godine. Istraga koja bi trebala utvrditi jesu li odgovorne osobe reagirale na iznesene optužbe.

Bonnemina je za SonntagBlick potvrdio da je u slučaj uključen i švicarski ured javnog tužitelja. Iz Švicarske biskupske konferencije su poručili da su za istragu prvenstveno odgovorni policija i državno odvjetništvo, a kako je postupak u tijeku, nisu mogli davati nikakve daljnje informacije.

SonntagBlick također piše kako nije poznato hoće li slučajevi otići u zastaru, što bi moglo otežati procesuiranje seksualnog zlostavljanja u švicarskim crkvenim redovima.

Ne otkrivaju identitet

Švicarska biskupska konferencija u svom priopćenju nije spomenula imena biskupa protiv kojih su iznesene ozbiljne optužbe i koje se trenutno istražuje.

Nakon što preliminarna istraga bude dovršena, biskup Bonnemain podnijet će izvješće Dikasteriju za biskupe u Vatikanu, a Rim će odlučiti o daljnjim postupcima.