Papa Franjo: 'Europa nije u izvanrednom stanju zbog migranata, njih treba prihvatiti'

Katolički poglavar održao je veliku misu u Marseilleu

Pope Francis waves as he rides in his popemobile past pilgrims, faithful and onlookers as he makes his way to celebrate mass at the Velodrome stadium, in the southern port city of Marseille on September 23, 2023. The first pope in 500 years to visit the city of Marseille, Pope Francis is on a two-day visit for the concluding session of the Mediterranean Meetings, a Church-led initiative aiming to build community amongst the region’s various peoples, religions, and cultures. (Photo by CHRISTOPHE SIMON / AFP)
FOTO: AFP

Dočekan poput rock zvijezde, papa Franjo služio je u subotu veliku misu na stadionu Vélodrome kojom je završio dvodnevni posjet gradu Marseilleu. Prije odlaska, nakratko se sastao u salonu zračne luke s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Papa je održao misu na stadionu pred gotovo 60.000 vjernika, u nazočnosti Macrona i njegove supruge Brigitte.

Franjo je osudio u subotu “ratoborne nacionalizme” i pozvao na paneuropski odgovor na migracije kako bi se zaustavilo pretvaranje Sredozemnog mora, u kojem su se utopile tisuće migranata, u “groblje dostojanstva”.

Nema izvanrednog stanja

Papa se zauzeo za primanje imigranata, u dugom govoru koji je zaključio crkvenu konferenciju o Mediteranu u Marseilleu, francuskoj luci koja je stoljećima raskrižje kultura i religija. “Najviše odjekuje jauk boli pretvarajući Mediteran, ‘mare nostrum’, iz kolijevke civilizacije u ‘mare mortuum’, groblje dostojanstva: to je ugušen jauk braće i sestara migranata”, rekao je, koristeći latinske izraze za “naše more” i “more smrti”.

Papa se zauzeo za “velik broj legalnih i regularnih ulazaka” migranata, naglasivši da treba prihvaćati one koji bježe pred ratom, gladi i siromaštvom, a ne biti fokusiran na “očuvanje vlastitog blagostanja”.

Negirao je da je u Europi na djelu “izvanredno stanje” o kojem zbog situacije s migrantima mnogi govore, već da je fenomen migracije realnost našeg vremena, proces koji uključuje tri kontinenta oko Mediterana i njime se treba upravljati s mudrom dalekovidnošću. “Mediteran je zrcalo svijeta, pri čemu su se siromašnije zemlje juga pogođene nestabilnošću, režimima, ratovima okrenule bogatijem sjeveru. Ponovno, problem stalno rastućih razlika između onih koji imaju i onih koji nemaju nije nov, kao što Crkva govori desetljećima“, rekao je, kako ga je citirala IKA.

‘Poslušajte jauke boli’

Po podacima UNHCR-a, ove je godinu u Europu preko Sredozemnog mora stiglo gotovo 178.500 migranata, a oko 2500 je poginulo ili nestalo. Vlade u nekoliko europskih zemalja, uključujući Italiju, Mađarsku i Poljsku, vode otvoreni protivnici imigracije.

Papa je pozvao ljude da “poslušaju jauke boli” iz sjeverne Afrike i s Bliskog istoka.

“Koliko nam je to potrebno u sadašnjem trenutku, kada zastarjeli i ratoborni nacionalizmi žele da nestane san zajednice nacija!”, rekao je, ne imenujući nijednu zemlju posebno.