Papa Franjo intravenozno prima antibiotike za upalu pluća

U Vatikanu tvrde da mu je evidentno bolje

Pope Francis arrives by popemobile for the holy mass at the John Garang Mausoleum in Juba, South Sudan, on February 5, 2023. Pope Francis wraps up his pilgrimage to South Sudan with an open-air mass on February 5, 2023 after urging its leaders to focus on bringing peace to the fragile country torn apart by violence and poverty.
The three-day trip is the first papal visit to the largely Christian country since it achieved independence from Sudan in 2011 and plunged into a civil war that killed nearly 400,000 people. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
FOTO: AFP

Papa Franjo (86) dobro je i stabilno, a za upalu pluća intravenozno prima antibiotsku terapiju, objavio je Vatikan u ponedjeljak. “Papino stanje je dobro i stabilno. Nema temperaturu i respiratorne su mu funkcije evidentno bolje”, rekao je vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni.

“Franjine aktivnosti u idućim danima će biti ograničene kako bi se odmorio i obnovio snagu”, rekao je.

Papa bi u petak trebao otputovati u Dubai na klimatsku konferenciju COP28. U današnjem vatikanskom priopćenju o tome ništa nije rečeno.

Pomoćnik čitao nedjeljnu poruku

Podsjetimo, papa, koji je rekao da ima upalu pluća, u nedjelju se umjesto na Trgu svetog Petra pojavio u javnosti u kapelici svoje rezidencije gdje je sjedio, a za to je vrijeme pomoćnik čitao njegovu nedjeljnu poruku. Sveti Otac je kašljao, a ruka mu je bila zavijena.

”Danas ne mogu prići prozoru apostolske palače jer imam problema s upalom pluća”, rekao je prije nego što je svećenik koji je sjedio do njega pročitao uvodni tekst nedjeljnog Angelusa.

Papa je sam predvodio molitvu prije nego što je svećenicima koji mu pomažu prepustio čitanje završnih riječi.