Papa Franjo trebao bi predvoditi uskrsnu misu, sinoć je vodio službu dugu dva i pol sata

U petak je pak otkazao dolazak na Križni put

Pope Francis celebrates vespers at the Jeronimos Monastery in Lisbon, during his five-day visit to attend the World Youth Day (WYD) gathering of young Catholics, on August 2, 2023. Pope Francis arrived in Lisbon today to gather with a million youngsters from across the world at the World Youth Day (WYD), held as the Church reflects on its future. The 86-year-old underwent major abdominal surgery just two months ago, but that has not stopped an event-packed 42nd trip abroad, with 11 speeches and around 20 meetings scheduled. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
FOTO: AFP

Papa Franjo trebao bi u nedjelju ujutro predvoditi uskrsnu misu na Trgu sv. Petra u Rimu, nakon koje slijedi tradicionalni blagoslov “Urbi et Orbi” (Gradu i svijetu). To je svečani vrhunac uskrsnih blagdana i najvažniji blagdan u kršćanskom kalendaru.

Kao i prijašnjih godina, očekuju se deseci tisuća ljudi. Međutim, uskrsne svečanosti u Vatikanu zasjenjene su zabrinutošću za 87-godišnjeg Papu, koji je mjesecima lošeg zdravlja.

Nakon tradicionalnog misnog slavlja, očekuje se ulazak poglavara Katoličke Crkve u baziliku sv. Petra te izgovaranje uskrsne poruke i blagoslov “Urbi et Orbi” iz središnje lože. Kao i svake godine, Trg sv. Petra bogato je ukrašen cvijećem iz Nizozemske.

Jučer predvodio bdjenje

Papa je u subotu predvodio uskrsno bdjenje u Vatikanu pred oko 6000 ljudi iz cijeloga svijeta, dan nakon što je u zadnji trenutak otkazao sudjelovanje na procesiji Velikog petka zbog čega se povećala zabrinutost za njegovo zdravlje.

U desetominutnoj propovijedi na talijanskom jeziku Papa je osudio “zidove sebičnosti i ravnodušnosti” u svijetu. Na kraju službe koja je trajala dva i pol sata, pokazao je malo znakova umora, a odvojio je i vrijeme da pozdravi i blagoslovi neke od vjernika.

U kratkom priopćenju od petka, Vatikan je rekao da će “kako bi sačuvao svoje zdravlje uoči uskrsnog bdjenja i uskrsne nedjeljne mise, papa Franjo pratiti Križni put u Koloseju iz Doma sv. Marte”, rezidencije gdje živi.