Papa Franjo u autobiografiji otkriva da je bilo i onih koji su čekali njegovu smrt. 'Nema potrebe da se šokirate'

Objasnio je i svoju nedavnu odluku da dopusti katoličkim svećenicima da blagoslivljaju istospolne parove

Pope Francis speaks during a mass at St Peter’s basilica for the Feast of the Presentation of the Lord on February 2, 2024 in The Vatican. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
FOTO: AFP

U memoarima koje je napisao s talijanskim novinarom Fabiom Marcheseom Ragonom, papa Franjo je istaknuo da je papinstvo posao za cijeli život, ali da je, 'ako se dogodi ozbiljna fizička smetnja', već napisao pismo ostavke koje se čuva u Državnom tajništvu

Papa Franjo u četvrtak je, komentirajući svoju autobiografiju “Život: Moja priča kroz povijest”, koja će izaći u čast 11. godišnjice njegova proglašenja papom, izjavio da ne planira podnijeti ostavku. “Ne patim od zdravstvenih problema koji bi to zahtijevali.”

U autobiografiji papa Franjo tvrdi da je u Vatikanu bilo onih koji su čekali njegovu smrt. “Netko je više bio zainteresiran za politiku, za kampanju, gotovo da je razmišljao o novoj konklavi. Ne brinite, to je ljudski, nema potrebe da se šokirate”, istaknuo je papa Franjo.

Potom je objasnio kako su mu se, dok je bio u bolnici, mnoge misli motale po glavi. “Srećom, unatoč teškim trenucima, nisam razmišljao o ostavci. No kad bi se to dogodilo, ne bih se nazvao Papa emeritus, nego jednostavno biskup emeritus Rim, i preselio bih se u baziliku Santa Maria Maggiore kako bih bio ispovjednik i donosio pričest bolesnicima.”

‘Nemam dovoljno ozbiljne razloge’

Ali to je, objasnio je papa Franjo, “daleka hipoteza. Stvarno nemam dovoljno ozbiljne razloge koji bi me natjerali da razmišljam o odustajanju. Tijekom godina neki su se možda nadali da ću prije ili kasnije, možda nakon hospitalizacije, dati takvu objavu, ali nema tog rizika: hvala Gospodinu, uživam u dobrom zdravlju i, ako Bog da, ima još mnogo projekata ostvariti”.

U memoarima, koje je napisao s talijanskim novinarom Fabiom Marcheseom Ragonom, papa Franjo je istaknuo da je papinstvo posao za cijeli život, ali da je, “ako se dogodi ozbiljna fizička smetnja”, već napisao pismo ostavke koje se čuva u Državnom tajništvu.

S obzirom na njegovu duboku životnu dob, 87 mu je godina, u javnosti se stalno raspravlja o njegovu zdravlju budući mu je još kao mladiću odstranjen dio jednog plućnog krila. Nagađanja u zdravstvenim problemima pojačana su nakon što se ove zime borio s bronhitisom, a posljednja dva tjedna zamolio je pomoćnika da pročita većinu njegovih govora.

Prošle godine triput hospitaliziran

Uz to, godine 2021. uklonili su mu dio debelog crijeva, a lani je bio tri puta hospitaliziran, uključujući jednom radi uklanjanja crijevnog ožiljnog tkiva od prethodnih operacija za liječenja divertikuloze ili izbočina u njegovoj crijevnoj stijenci.

Papa Franjo želi biti pokopan u bazilici Santa Maria Maggiore, u blizini glavne željezničke stanice u Rimu. Nakon svakog putovanja odlazi u tu baziliku pomoliti se pred ikonom Spas naroda Rima, na kojoj se vidi Bogorodica ogrnuta plavom odorom kako drži dijete Isusa.

Tu svoju želju obrazložio je potrebom da bude u blizini svoje omiljene ikone Madone, a ne da bude pokopan u špiljama Vatikana kao drugi pape. Njegov prethodnik, Benedikt XVI., odrekao se prijestolja svetog Petra u veljači 2013., u 86. godini života. Bio je prvi papa koji je podnio ostavku u posljednjih 600 godina.

Optužili ga da je uništio papinstvo

U izvacima koji su objavljeni u talijanskom listu Corriere della Sera papa Franjo je priznao da su ga kritičari unutar Vatikana i izvan njega optuživali da je uništio papinstvo i da su pokušali blokirati reforme za koje su ga kardinali ovlastili da ih provede nakon izbora 2013. godine.

“Postojala je snažna želja da se stvari promijene, da se napuste neki stavovi, koje je, nažalost, bilo teško iskorijeniti”, rekao je. “Nepotrebno je reći da uvijek postoje oni koji koče reforme, koji žele da stvari uvijek ostanu kao u vrijeme vladavina kraljeva.”

U memoarima Franjo je objasnio svoju nedavnu odluku da dopusti katoličkim svećenicima da blagoslivljaju istospolne parove. Zanijekao je pri tomu da bi kritike koje su izbile mogle podijeliti Crkvu. Afrički biskupi u cjelini, kao i neki konzervativni biskupi diljem svijeta, rekli su da neće slijediti novu Papinu direktivu.

‘Bog voli sve, posebno grešnike’

“Samo želim reći da Bog voli sve, a posebno grešnike. I ako moja braća biskupi, prema svom razboru, odluče ne slijediti ovaj put, to ne znači da je to predvorje raskola, jer se crkveni nauk ne dovodi u pitanje”, rekao je Franjo.

Za homoseksualne brakove je kazao da je “ispravno da ti ljudi koji iskuse dar ljubavi, imaju istu zakonsku zaštitu kao i svi ostali”. Obrazložio je da je Isus provodio vrijeme s ljudima koji su živjeli na marginama društva “i to je ono što bi crkva danas trebala činiti s članovima LGBTQ+ zajednice”.

“Neka se osjećaju kao kod kuće, osobito oni koji su kršteni i u svakom su pogledu među Božjim narodom. I oni koji nisu kršteni, a htjeli bi biti, ili koji bi htjeli biti kumovi ili kume: neka budu dobrodošli, molim; neka slijede put do osobnog razlučivanja.”