Podignuta optužnica za ratni zločin, među ubijenima je i djed Luke Modrića

Poznato je i u kojoj se zemlji nalazi optuženi

Luka Modrić ispred djedove kuće
FOTO: Instagram/Luka Modrić

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu za ratni zločin protiv Željka Badže, danas 63-godišnjaka. On je otprije 10 godina nastanjen u Australiji. Bivši milicajac bio je u službi u Dubrovniku, a državno odvjetništvo ga tereti za niz likvidacija na okupiranom području krajem 1991.

Među ubijenima je i djed nogometnog reprezentativca Luke Modrića. Ubijen je 18. prosinca u mjestu Zaton Obrovački u blizini stare ceste koja vodi prema zaseoku Meki Doci i dalje preko Velebita prema Svetom Roku.

Badža je tada bio zapovjednik specijalnog voda Stanice javne bezbednosti Obrovac. Zajedno s drugim, državnom odvjetništvu nepoznatim, pripadnicima svoje jedinice presreo je 61-godišnjeg Luku Modrića koji je bio na ispaši koza u blizini svoje stare obiteljske kuće.

Pobili još šestero ljudi

Bez ikakvog razloga su zapucali prema njemu i usmrtili ga. Potom su se odvezli do zaseoka Meki Doci i pucali na civile koje su zatekli usput. Ubijeno je šestero ljudi u poodmakloj dobi.

Postupak protiv Badže inicirala je kaznena prijava PU zadarske u srpnju 2020. godine. Zatraženo je ispitivanje u Australiji, ali tome nije udovoljeno.

Sin okrivljenog je obavijestio australsku policiju da mu je otac u Hrvatskoj i da je kontaktirao branitelja. Krajem prošle godine određen mu je istražni zatvor jer je nedostupan hrvatskim pravosudnim tijelima.

Krucijalan iskaz nećaka

Krucijalan iskaz za terećenje Badže za ubojstvo Modrića je iskaz Modrićeva nećaka koji se zatekao u blizini. Ujak Luka mu je nosio hranu dok se on skrivao u šumi kao i svakog dana.

Kratko su se vidjeli kroz grane, a onda se Modrić vratio kozama udaljenim oko 200 metara. Njegov nećak je vidio kako iz Obrovca dolaze Land Rover i policijska marica. Iz vozila je čuo pjesmu.

Čuo je kako su se vozila zaustavila i netko je viknuo: “Ajde vamo!”, a malo kasnije i “Idi napred!”. Nije vidio kome viču, ali pretpostavlja da je bila riječ o ujaku. Nakon nekoliko trenutaka čuo je rafale iz automatskog oružja, a potom i jedan pucanj. Nakon toga, nastupila je tišina, piše Dalmatinski portal.

Vozila su otišla prema selu

Čuo je da se vozila pale i odlaze prema selu. Cijeli dan ostao na istom mjestu, a predvečer je čuo da se vozila vraćaju. Tada se spustio u kanjon Zrmanje. Majka mu je donijela večeru i rekla da su Luku našli ubijenog s prostrjelnim ranama glave. Pokraj tijela je ležala nekakva bajuneta.

Nakon dva dana majka mu je rekla da su pobijeni Dočani, odnosno, mještani zaseoka Meki Dolci i da organiziraju autobus kako bi napustili selo i okupirano područje. Javnim pogovorom saznao je da su tog dana pripadnici Specijalnog voda pobili mještane i da im je zapovjednik bio Željko Badža.