Policija u Beogradu uhitila Milana Radoičića, na Kosovu su ga prozvali 'srpski Prigožin'

Radoičić je preuzeo odgovornost za organiziranje paravojne skupine na sjeveru Kosova

07, April, 2023, Belgrade - The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, met with political representatives of Serbs from Kosovo and Metohija. Milan Radoicic. Photo: Milos Tesic/ATAImages

07, april, 2023, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa politickim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.  Photo: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
FOTO: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Policija je u utorak u Beogradu privela donedavnog čelnika Srpske liste s Kosova Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za organiziranje paravojne skupine na kosovskom sjeveru, kada su u sukobu ubijeni jedan kosovski policajac i trojica Srba.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je Radoičiću određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, nakon što mu je prethodno pretresen stan i druge prostorije, a djelatnici Uprave kriminalističke policije su ga, uz kaznenu prijavu, priveli u Više javno tužiteljstvo u Beogradu, dodaje s u priopćenju MUP-a. Policija nije navela za što se kaznenom prijavom tereti Milan Radoičić.

Vođa naoružane skupine

Potpredsjednik Srpske liste, vodeće stranke kosovskih Srba, Milan Radoičić preuzeo je 24. rujna odgovornost za organiziranje paravojne skupine na sjeveru Kosova kada je u sukobu s kosovskom policijom 24. rujna ubijen policajac i trojica Srba u selu Banjska. Radoičić je istoga dana podnio ostavku na dužnosti u stranci, priopćio je tada njegov odvjetnik.

Radoičića je kosovska policija na videosnimkama označila kao organizatora i vođu naoružane skupine koja se sukobila s policijom kod sela Banjska kada je ubijen je policajac Afrim Bunaku, a u nastavku sukoba tijekom dana poginula su i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Pismeno priznanje Radoičića

Njegovo pismeno priznanje da je osobno organizirao skupinu naoružanih Srba na sjeveru Kosova i obavio sve logističke pripreme novinarima je pročitao odvjetnik Goran Petronijević, u javnosti poznat kao branitelj Radovana Karadžića i Veselina Šljivančanina pred sudom u Den Haagu (ICTY).

U svom priznanju Radoičić je zanijekao bilo kakvo sudjelovanje države Srbije u napadu, naglasivši kako nije obavještavao “nikoga iz vlasti Srbije i lokalnih političkih struktura na sjeveru Kosova”, niti je od njih imao “bilo kakvu pomoć”. Radoičić je rekao kako je spreman odazvati se pozivima državnih organa Srbije, naveo je tada njegov odvjetnik.

On je istodobno ustvrdio kako nema mjesta za vođenje bilo kakvih postupaka protiv Radoičića i ostalih Srba jer su, po Ustavu Srbije, “Kosovo i Metohija sastavni dio” države, a na sjeveru Kosova “borave naoružane specijalne postrojbe kosovske policije koje tamo ne smiju biti po Briselskom sporazumu” iz 2013. godine.

Kosovo sve tretira kao terorizam

Kosovske vlasti optužile su ranije Radoičića da je organizator i sudionik oružanog napada, kojeg su označile kao teroristički čin. One su ga i prije dovodile u vezu s kriminalnim aktivnostima, a SAD ga je u prosincu 2021. stavio na crnu listu zbog sumnji na organizirani kriminal i korupciju.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je tog dana, u intervjuu za španjolsku nacionalnu televiziju TV Espanola, rekao da je Radoičić podnio ostavku jer “ne želi dalje škoditi Srpskoj listi”. Prema navodima portala Euronews Srbija, rekao je da vidi Srpsku listu kao “borce za slobodu” i da to isto misle svi Srbi koji žive na Kosovu.

Kosovska policija je 29. rujna pretresala zgradu u kojoj Radoičić živi u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a prištinski portali objavili su videosnimke iz luksuzne vile pored jezera Gazivode na sjeveru Kosova, za koju kosovski ministar Xhelal Sveçla tvrdi da je Radoičićeva.

Prozvali ga srpskim Prigožinom

Inače, nekolicina beogradskih i prištinskih analitičara Radoičića je ovih dana često – zbog njegove povezanosti s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i izglednosti da je u napad na sjeveru Kosova krenuo bez njegova znanja, možda i protiv njegove volje, kao i zbog činjenice da je zahvaljujući bliskosti Vučiću zgrnuo ogromno bogatstvo – uspoređivala s poginulim šefom privatne ruske vojske Wagner Jevgenijem Prigožinom pa su ga neki od njih prozvali “srpskim Prigožinom”.

Ujedno, na jednoj od snimaka koje su objavile prištinske vlasti, a koje navodno prikazuju Radoičića u blizini pravoslavnog manastira u Banjskoj, vidi se da je on odjeven u uniformu koja neodoljivo podsjeća na neke od uniformi u kojima se pojavljivao i spomenuti Prigožin.