Poljska opozvala zapovjednika Eurocorpsa. Kažu da je do toga došlo zbog protušpijunskih istraga

Odluka odmah stupa na snagu

Soldiers of a Eurocorps detachment stand during the open day at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on May 19, 2019, one week ahead of upcoming European elections. European elections will be held from May 22 to 26, 2019. (Photo by PATRICK HERTZOG / AFP)
FOTO: AFP

Poljska je opozvala sadašnjeg zapovjednika Eurocorpsa u Strasbourgu, generala pukovnika Jaroslawa Gromadzinskog, a ta odluka odmah stupa na snagu.

Ministarstvo obrane u Varšavi objavilo je u srijedu na platformi X, bivšem Twitteru, da je do ove odluke došlo zbog protušpijunskih istraga nakon što su na vidjelo izišle nove informacije o generalu.

Produžena ruka NATO saveza

Eurocorps, multinacionalni stožer, osnovan je 1993. godine na inicijativu tadašnjeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla i francuskog predsjednika Françoisa Mitterranda.

Danas, Eurocorps je u stanju zapovijedati sa 60.000 vojnika iz Njemačke, Francuske, Poljske, Belgije, Španjolske i Luksemburga. Produžena je ruka NATO saveza, ali i Europske unije, sa sjedištem u Strasbourgu.

Gromadzinski (53) je vodio Eurocorps od lipnja. On je rekao portalu Onet.pl da nije učinio ništa loše, no nije želio komentirati istragu u tijeku.