Pripadnik notornih ISIS-ovih Beatlesa priznao da je terorist

Sudac će mu izreći kaznu sredinom studenog

After a battle at the heart of Kobane Syria, Kurdish forces that fought with small arms fire along with allied air cover were able to capture the Cultural Centre On December 22nd. The Culture center is in the center of Kobane and at the junction of a number of roads. This gave the center command their transport links in the city. A large tall building it was an effective fortress for whoever held it. As the Cultural center of the city, its capture provided immeasurable boast to YPG fighter’s moral, and provided a tangible turning point in the battle for Kobane. Sine Kurds now call Kobane their "Stalingrad" the value of this operation exceeds in value the actual few yards that were four over. (Photo by Gail Orenstein/NurPhoto) (Photo by Gail Orenstein/NurPhoto) (Photo by Gail Orenstein / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Britanac osumnjičen kao pripadnik “Beatlesa”, ćelije specijalizirane za smaknuća zapadnih talaca unutar džihadističke skupine Islamska država (IS), pred londonskim je sudom priznao krivnju za veze s terorizmom po trima točkama optužnice.

Aine Davis (39), nadimka Jihadi Paul, koji je uhićen u Turskoj 2015. godine, a zatim deportiran i uhićen u Londonu u kolovozu 2022., priznao je krivnju za financiranje terorističkih aktivnosti između 2013. i 2014. i posjedovanje vatrenog oružja, sve za ciljeve povezane s terorizmom.

Putem videokonferencije pojavio se pred Kaznenim sudom Old Bailey iz zatvora visoke razine sigurnosti Belmarsh. S obzirom na to da je priznao krivnju, neće biti suđenja sukladno britanskim zakonima, ali je zakazano novo ročište za 13. studenoga, kada će mu sudac izreći kaznu.

Prvo je rekao da nije kriv

Na prethodnom ročištu u ožujku 2022., Davis se izjasnio da nije kriv, a radilo se o istim optužbama. Četiri člana “Beatlesa” bila su aktivna u Siriji između 2012. i 2015. godine.

Odrasli su i radikalizirali se u Londonu. Optužnica ih tereti da su nadzirali pritvaranje najmanje 27 novinara i humanitarnih radnika iz Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Španjolske, Italije, Njemačke, Danske, Švedske, Belgije, Japana, Novoga Zelanda i Rusije.

Aine Davis, uhićen u Turskoj u studenome 2015. oduvijek je negirao da pripada grupi “Beatles”. Osuđen je na sedam i pol godina zatvora zbog kaznenih djela povezanih s terorizmom, posebice zbog članstva u zabranjenoj organizaciji.

Snimali su smaknuća

Nakon puštanja na slobodu deportiran je i uhićen prošlog kolovoza po dolasku u London. Nadimak “Beatles” ovoj su skupini džihadista s britanskim naglaskom nadjenuli zapadni taoci. Neslavnu popularnost stekli su otmicom stranih državljana koje su mučili, nekima odsijecali glavu i sve to snimali emitirajući snimke da zgroze svijet.

Najpoznatiji član skupine, Britanac Mohamed Emwazi, poznatiji po nadimku “Jihadi John”, ubijen je američkom bespilotnom letjelicom u Siriji 2015. Dvojicu članova grupe, El Shafee el-Sheikha i Alexandra Koteya američko pravosuđe osudilo je na doživotni zatvor, nakon što su ih 2018. uhitili sirijski Kurdi.