Procurili dokumenti: Njemačka planira uvesti radnu obvezu za migrante koji traže azil?

Razmišlja se i o uvođenju bonova za potrepštine umjesto novčane isplate

New arrivals with bags walk past a housing block at Brandenburg's Central Immigration Authority (ZABH) center, housing some 1400 asylum seekers in Eisenhuttenstadt, eastern Germany, on September 28, 2023. A short distance from the border with Poland, a former East German army barracks turned migrant processing centre is struggling to cope with a new wave of arrivals. Migrants are turning up in Germany in numbers not seen since the crisis in 2015. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
FOTO: AFP

Njemačka planira uvesti radnu obvezu za podnositelje zahtjeva za azilom, javljaju njemački mediji u srijedu. “Trenutna pravila moraju biti promijenjena kako bi se uvela obveza rada za podnositelje zahtjeva za azilom odmah nakon dolaska iz prihvatnih centara u smještaje u gradove”, stoji u dokumentu koji bi premijeri saveznih pokrajina nakon sjednice u četvrtak trebali poslati saveznoj vladi.

U dokumentu se nadalje navodi kako je, s obzirom na trenutni nedostatak radne snage, nedopustivo da mnoge izbjeglice i podnositelji zahtjeva za azilom ne stoje na raspolaganju tržištu rada.

“Čekanje na tečajeve jezika i integracije ne smije više biti isprika za odlaganje integracije u tržište rada”, stoji u dokumentu kojeg, prema navodima Augsburger Allgemeine Zeitunga, podržavaju i one savezne pokrajine u kojima je na vlasti vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD).

Bonovi umjesto novca?

Nova regulativa bi gradovima i općinama omogućila slanje podnositelja zahtjeva za azilom i izbjeglica na društveno koristan rad. U dokumentu premijera saveznih pokrajina, koje su odgovorne za smještaj i skrb izbjeglica, traži se također mogućnost uvođenja bonova za hranu i potrepštine umjesto novca.

Mnogi političari traže uvođenje ovakvog sustava jer vjeruju da bi to smanjilo poticaje za izbjeglice, koje velikom većinom izabiru Njemačku kao konačno odredište nakon dolaska u Europsku uniju upravo zbog atraktivnih socijalnih povlastica.

Spriječiti odljev novca

Između ostalog se želi spriječiti i odljev gotovine, koju mnogi izbjeglice šalju u zemlje porijekla. “Uvođenjem novčane karte za hranu i robu bi se spriječio odljev novca u inozemstvo”, rekao je ministar unutarnjih poslova Tiringije Georg Maier.

Politika prema useljenicima je postala jedna od najvažnijih unutarnjopolitičkih tema u Njemačkoj, što pokazuje i uspjeh desno-populističkog AfD-a. Do kraja godine broj izbjeglica u Njemačkoj bi mogao dosegnuti rekordne brojke iz godina izbjegličke krize 2015./2016.