Procurio video koji otkriva da Ukrajina vodi još jedan rat, daleko od svojih granica. I ovaj put su neprijatelji Rusi

Ukrajinske snage snimljene su kako ispituju Wagnerovog borca i dva Afrikanca

FOTO: Kyiv Post/YouTube

Ukrajinski specijalci navodno se bore u Sudanu kao potpora tamošnjoj vojsci protiv Wagnerovih plaćenika povezanih s pobunjeničkim Snagama za brzu potporu (RSF). U kratkom videu koji je objavio Kyiv Post u ponedjeljak, za koji kažu da je došao od izvora unutar ukrajinske vojne obavještajne službe, prikazuje se ispitivanje ruskog zarobljenika i dvojice Afrikanaca.

Rus na snimci govori da je iz “PMC Wagnera”, te da je došao u Sudan iz Srednjoafričke Republike, gdje se nalaze borci iz ruske plaćeničke skupine. Wagner je, kaže, došao s oko stotinu pripadnika “kako bi srušio lokalnu vladu”. Lokacija i sadržaj videa nisu za sada neovisno potvrđeni, ističe The Guardian.

Nova kampanja Kijeva protiv ruskih interesa

No, video se pojavio nakon nekoliko mjeseci nagađanja da ukrajinske snage djeluju u Sudanu u sklopu nove kampanje Kijeva da napadne ruske interese daleko od bojišnice u Ukrajini. Ranije su kružile snimke koje prikazuju napade ukrajinskim dronovima kamikazama na snage RSF-a. Te snimke dovele su do zaključka da operacije provode ukrajinske snage. Počele su kružiti i glasine o “bjeloputom snajperistu” koji djeluje u Sudanu. Na društvenim ga mrežama zovu samo “Ukrajinac”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski susreo se sa zapovjednikom sudanske vojske Abdelom Fattahom al-Burhanom u irskoj zračnoj luci Shannon u rujnu. Ukrajinski čelnik tada je rekao da je sa zapovjednikom razgovara “o zajedničkim sigurnosnim izazovima, točnije aktivnostima ilegalnih naoružanih skupina koje financira Rusija”.

Wagner je došao pod strožu kontrolu Moskve

Ukrajina je ranije provodila specijalne operacije unutar granica Rusije, kako bi pokušala postići propagandne pobjede, te kako bi pokazali da Rusi nisu nigdje sigurni. Međutim, te akcije su rijetko bile vojno značajne. Ukrajina je ranije ove godine objavila video koji prikazuje njihove specijalce kako provode raciju u južnoj ruskoj regiji Belgorod, prisiljavajući lokalne dužnosnike da presele obitelji zbog njihove sigurnosti.

Sudanska vojska bori se protiv RSF-a još od prošlog proljeća, a brojna izvješća kažu da pobunjenike podržava Wagner, koji je nakon smrti vođe Jevgenija Prigožina došao pod strožu kontrolu Moskve. U drugom dijelu objavljenog videa ukrajinski specijalci noću pretražuju vozilo, uklanjajući Wagnerovu iskaznicu s vojnika koji je mrtav ležao na sjedalu.