Proizvodnja opijuma Afganistanu pala za 95 posto. UN strahuje: 'Svjetsko tržište će sada preplaviti nove, još opasnije droge'

Talibani su zabranili uzgoj opijumskog maka

(FILES) In this photograph taken on April 11, 2023, Taliban security personnel destroy a poppy plantation in Sher Surkh village of Kandahar province. Poppy cultivation and opium production have plunged 95 percent in Afghanistan since Taliban authorities banned the crop, according to a UN report published November 5. (Photo by Sanaullah SEIAM / AFP)
FOTO: AFP

Proizvodnja opijumskog maka u Afganistanu, koji je prije bio najveći svjetski opskrbljivač, naglo je pala otkako su talibanske vlasti prošle godine zabranile uzgoj narkotika, navodi se u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u nedjelju.

Ured UN-a za droge i kriminal (UNODC) izvijestio je da je uzgoj opijuma pao u cijeloj zemlji na samo 10.800 hektara u 2023., u usporedbi sa 233.000 hektara prethodne godine, smanjivši ponudu za 95 posto na 333 tone.

To je značilo pritisak na poljoprivrednike u ratom razorenoj zemlji, u kojoj većina ljudi ovisi o poljoprivredi i gdje je vrijednost izvoza maka povremeno nadmašivala vrijednost svih formalno izvezenih dobara, rekao je UNODC.

Velike posljedice za gospodarstvo siromašne zemlje

Oštar pad mogao bi imati velike posljedice za gospodarstvo u zemlji u kojoj oko dvije trećine stanovništva već treba humanitarnu pomoć, navodi se u izvješću. “Tijekom nadolazećih mjeseci Afganistanu su prijeko potrebna snažna ulaganja u održiva sredstva za život kako bi se afganistanskim poljoprivrednicima pružile prilike da se klone uzgoja opijuma”, rekla je Ghada Waly, izvršna direktorica UNODC-a, u izvješću.

“Ovo predstavlja pravu priliku za postizanje dugoročnih rezultata u borbi protiv ilegalnog tržišta opijuma i štete koju ono uzrokuje na lokalnoj i globalnoj razini”, dodala je.

Afganistan drži 80 posto svjetskog tržišta

Ogromno smanjenje opskrbe iz Afganistana – za koji se procjenjuje da opskrbljuje oko 80 posto svjetskog ilegalnog opijuma – moglo bi rezultirati padom međunarodne upotrebe opijuma, ali također znači i opasnost od eskalacije globalne upotrebe alternativa poput fentanila ili sintetičkih opioida, procjenjuje UNODC.

Talibanski vrhovni vođa Hibatula Akundžada zabranio je uzgoj maka, iz kojeg se izvlači opijum, ključni sastojak heroina, u travnju 2022., a ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da će uništiti sve preostale usjeve. Tijekom svoje prijašnje vladavine, talibani su 2000. godine zabranili uzgoj maka jer su tražili međunarodni legitimitet, ali su se suočili s reakcijom javnosti, navode stručnjaci.

Mnoge pokrajine u kojima su talibani povijesno imali visoku potporu, poput južnog Helmanda, imaju veliku koncentraciju uzgoja opijumskog maka. UNODC je rekao da su se mnogi poljoprivrednici prebacili na uzgoj pšenice, ali da je zarada znatno manja od uzgoja maka.