Propao lukavi manevar smijenjene ministrice: htjela se dokopati direktorske pozicije, upetljan je bio i HDZ-ov župan

Visoki upravni sud potvrdio je mišljenje Povjerenstva za sukob interesa

09.01.2023., Donji Miholjac -Novu zgradu srednje skole “Donji Miholjac” otvorio je izaslanik predsjednika Vlade ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Svecanosti su nazocili ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Natasa Tramisak te osjecko-baranjski zupan Ivan Anusic.

  Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Bivša ministrica regionalnog razvitka i fondova EU Nataša Tramišak još je jedna od dužnosnica HDZ-a koja je izgubila bitku s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Odluku Povjerenstva potvrdio je i Visoki upravni sud odbijanjem njezine tužbe protiv odluke Povjerenstva.

7. lipnja ove godine Povjerenstvo je odbilo dati suglasnost Tramišak da se prije isteka roka od 18 mjeseci nakon odlaska s ministarske dužnosti u siječnju ove godine, zaposli kao direktorica u trgovačkom društvu OSJEČKI SAJAM d.o.o. jer bi se time dovela u sukob interesa. Tramišak je odluku Povjerenstva pokušala sudski osporiti i izgubila je spor, piše Jutarnji list.

Zatražila mišljenje u ožujku

Tramišak je zatražila mišljenje Povjerenstva o ovoj temi u ožujku ove godine. Navela je da tvrtka OSJEČKI SAJAM d.o.o. od ljeta 2020. do 11 siječnja ove godine, koliko je obnašala dužnost ministrice, od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU nije dobila bespovratna sredstva niti je bila u drugom obliku poslovnog odnosa s Ministarstvom.

Povjerenstvo je, pak, utvrdilo da je ministarstvo pod vodstvom Tramišak, 8. ožujka 2021. godine, s Osječko-baranjskom županijom koju predstavlja Ivo Anušić potpisalo Ugovor o dodjeli 44,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt gradnje zgrade Gospodarskog centra u Osijeku, što je 70 posto ukupnog iznosa potrebnog za provedbu tog projekta. Gospodarskim centrom u Osijeku nakon dovršenja gradnje, koja se prema planu trebala realizirati od 1. ožujka do 1. rujna 2023., bi trebalo upravljati trgovačko društvo OSJEČKI SAJAM d.o.o., što je Tramišak morala znati.

Visoki sud potvrdio odluku

Povjerenstvo je u svojoj odluci u lipnju navelo kako bi došlo do sukoba interesa došlo zbog suradnje između tvrtke OSJEČKI SAJAM d.o.o. i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije jer je Tramišak “nesporno imala saznanja da će objektom upravljati upravo društvo OSJEČKI SAJAM d.o.o.”.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa zabranjuje dužnosniku zapošljavanje na upravljačke pozicije u tvrtke koje su bile u poslovnom odnosu s ministarstvom u kojemu je obavljao dužnost tijekom 18 mjeseci kako si se spriječilo pogodovanje tvrtki. Visoki upravni sud svojom je presudom u cijelosti potvrdio mišljenje Povjerenstva za sukob interesa.